Om 3Tuna Bordshockey och 3Tuna Della Sport Cup Annual Memorial Open 2017

Av Felix Wirström
I
13 januari 2017
0 kommentarer

Snart har det gått en hel vecka. En hel vecka sedan vi stod tillsammans nere i den något dunkla källaren i Nyfors, Eskilstuna. Ljudvolymen var skramlig och ekandes. Högtalarnas ”Della Sport” och ”Det är dags” avlöste varandra unisont medan man i bästa fall, ivrigt knuffade sig fram emot resultatrapporteringen för att få skriva in sitt positiva resultat.

 

Ibland hördes exalterade och/eller upprörda röster kommandes ett par bord bort. Svårt att säga vad det handlade om. Kanske en dispyt huruvida tekningen var godkänd eller inte. Kanske någon som gjorde en oprovocerad ”Ellen” och tappade puck till motståndarens center.

 

I Bordshockey har man aldrig tid att bry sig om någonting annat än just sin match. I 5 hela, långa minuter så är det bara du och motståndaren, med en liten bit plast och några stänger framför er. Ni står där båda två och väntar under total tystnad på att startsignalen ska ljuda. Musiken tystnar för några ögonblick. Era blickar spänner sig mot spelets centrum där pucken ligger och vilar. Ljudsignalen går av och matchen är igång. 5 minuters senare händer en av följande saker; någon av er går mot resultatrapporteringen för att skriva upp resultatet medan den andra skakar på huvudet och undrar vad som gick fel. Eller så står ni både där som varsina fån med en varsin poäng och undrar om den andra är sugen på att skriva eller inte.

 

Detta är tjusningen med Bordshockey. Den inre- och den yttre kampen. Glädjen. Frustrationen. Oron. Besvikelsen. Euforin. Finessen. Känslan. Målmedvetenheten. Framförallt. Gemenskapen.

 

Detta är varför vi i 3Tuna, den 7 Januari 2017 anordnade vår första stora turnering – 3Tuna Della Sport Cup Annual Memorial Open. Vi ville helt enkelt vara en del av precis just det där.

 

Den första april 2016 grundades 3Tuna Bordshockey hemma hos Robin Westergren av Robin, Felix Wirström och Lars ”South” Söderkvist. Namnet grundar sig på att Eskilstuna ofta förkortas Etuna och då vi var tre hippa, teknikintresserade ungdomar som grundade föreningen så tyckte vi att om man slängde in en ”3:a” som substitut för ”E:t” så blir det riktigt nice. Vi var right as rain.

IMG_5376

Anledningen till att vi alla fastnade för just Bords får vi tacka vår gemensamma arbetsgivare STIGA för. Det var just där som vi alla fann och upptäckte vilken fantastisk sport detta är. Efter att ha spelat fikarasterna igenom i ett par år så kände vi alla att det var dags att ta ytterligare ett kliv och börja åka runt lite och prova våra vingar. Klubben grundades och en inledande, inofficiell lvl6-liga startade under våren 2016. Vi spelade med varandra och vi spelade mot våra kollegor varje onsdag under våren. Efter ett intensivt publicerande på Facebook där vi levde efter devisen ”All content är bra content” så började vi få besök även ifrån grannkommuner. Vår klubb växte och intresset utifrån ökade. Plötsligt fick vi gästspel utav gamla världsklasspelare och folk som var villiga att åka upp emot 20-30 mil på en vardag bara för att få besöka 3Tuna och spela med lite glada grabbar och tjejer ifrån Eskilstuna.

 

Sommaren kom och med det så var årets tävlingskalender till ända. Vi spelade dock givetvis på. Anordna en ”Summer Edition-turnering” som lockade 18 personer, varav en ifrån Göteborg, på en vardag, mitt i sommaren.

 

Till hösten anordnade vi den officiella och nu well-renowned 3Tunaligan som under hösten har haft 27 unika besökare, vår TT ej inräknad. 3Tunaligan har spelats varannan onsdag under hela hösten. 3Tunaligan är tillbaka och fortsätter under våren med premiär onsdagen den 25:e januari.

 

Under våren värvade vi Anders Pettersson som var en glad prick som vi träffade på SM i Borlänge. Under hösten anslöt sig även de två legenderna Göran Agdur och Kent Nyman till klubben.

 

Tankarna på att anordna en TT kom tidigt. Kruxet var bara att hitta en dag som vi trodde skulle passa så många som möjligt. Vårt motto har alltid varit ”Alla ska bords”, och just därför så har vi alltid försökt anpassa oss efter så många som möjligt.

 

Tiden för vår TT föll tillslut på den 7:e januari 2017. Vi började ordna med lokal och spel. Vi räknade aldrig med att bli mer än 35 personer. ”35 pers för en TT vore ju kanon” sade vi naivt. Under tiden spelen preparerades så ökade anmälningslistan varje dag. På måndagen veckan innan spelstart så var vi tvungna att gå ut med en deadline för att inte spränga maxgränsen. När lördagen väl kom så var vi 50 startande.

 

Lars Söderkvist bestämde sig några dagar innan spelstart för att avstå sitt personliga deltagande och istället helt fokusera på att hålla i turneringen. Ett val som grundades på att vi ville ge alla den bästa helhetsupplevelse, vare sig man var ny inom sporten eller rutinerad.

 

Tävlingen strukturerade vi som så att deltagarna delades in i 3 grupper med 17, 17 och 16 deltagare i varje där de 8 främsta gick vidare till placeringsgrupp A. Plats 9-12 gick till placeringsgrupp B och de resterande, som främst bestod utav rookies gick till C.

IMG_7512

3Tuna representerades av 10 av 15 medlemmar varav 6 avancerade till A, 2 till B och 2 till C. Till C gick medlemmarna Annika Persson som var en av fem startande tjejer samt Jan Gudmunds. Till B gick Anders Pettersson och Alexander Liljeholm. Till A gick resterande medlemmarna Kent, Felix, Mathias, Robin, Filip och Johan.

 

Placeringsgrupp C vanns av Tomas Rybing som lyckades gå helt rent i gruppen med 70-11 i målskillnad. Annika gjorde en bra eftermiddag efter att med bara en match marginal missa placeringsgrupp B under förmiddagen. Det blev en hedrande 3:e plats för Annika i C. Jan slutade 6:a i C-gruppen. Vi vill passa på att tacka och berömma alla glada rookies som aldrig tidigare har spelat en riktig turnering och som tog sig igenom den långa dagen med bravur.

 

Placeringsgrupp B var länge en hård batalj där till slut Daniel Setterwall stod som gruppsegrare, tätt följt utav Tomas Fägerlind, Rikard Nässelkvist och vår egen Anders Pettersson som även de avancerade till semifinal. Ett extra beröm vill vi ge till 9-åriga Eddie Nilsson som på fint vis tog sig vidare till placeringsgrupp B.

 

I semifinalen möttes gruppsegraren Daniel Setterwall och fjärdeplacerade Anders Pettersson. En match som på pappret skall gå till Daniel, men där Anders istället visade att gammal är äldst och vann komfortabelt med 4-0 i matcher. Den andra semifinalen blev en stenhård kamp där Tomas tämligen enkelt gick upp till en 3-0 ledning innan Rikard ”Nässlan” Nässelkvist kammade till skägget och tog tre raka för att utjämna matchen. Väl i sudden hade Tomas hittat tillbaka till sitt ursprungliga spel och kunde vinna med 6-1.

 

Tomas bibehöll därefter sitt fina spel och kunde plocka ner Anders med 4-0 i matcher i finalsegern. Därmed var Tomas Fägerlind mästare i B.

 

I placeringsgrupp A var det 24 deltagare. 7 av 23 matcher var redan spelade på förmiddagen vilket innebar att 16 matcher återstod. Här inledde Mathias och Felix starkas ur hemmaklubben där Mattias kryssade emot Richard Pedersen och vann emot Filip Wirström och Johan Johansson innan han återigen kryssade emot Jimmy Douz. Felix inledde med att vinna emot Alexander Hallenstam och Emil Larsson med utklassningssiffror (8-1, sorry Emil). För att sedan kryssa emot förstaseedade Joakim Lundin. Därefter började serien styra upp sig lite efter hur seedningen på förhand såg ut. När serien väl var färdigspelad stod Markus Nilsson på topp med 20-3-0 i kvot, följt av Jimmy Mårdell med 20-1-2. Bästa placerade 3Tuna blev i gruppen Kent Nyman på sin 14:e plats. Felix slutade 16 och knep därmed den sista slutspelsplatsen. Mathias slutade 17, Robin 19, Johan 22 och Filip 24.

 

Slutspelet byggdes efter den klassiska modellen där den högst placerade in i slutspelet möter den lägst placerade. Därmed var det gruppsegraren och den dittills obesegrade Markus Nilsson som ställdes öga mot öga med vår egen Felix Wirström i åttondelen. Kent Nyman drog nitlotten och Örebroaren Joakim Lundin. Åttondelarna blev som grupplaceringarna förutspådde, vinst för Markus med 4-1 där Felix lyckades knipa sin första seger tillika dagens första seger över Markus. Joakim vann 4-0 över Kent och de övriga matcherna blev som sagt som förväntat, förutom i match nummer 7. Jerry Wikström vs Richard Pedersen. Två herrar som både under våren och hösten besökt Eskilstuna vid flera tillfällen för att delta i vår liga. Jerry var den som gick in som högst placerad, men det var Pedersen som drog det längsta strået, och det med råge. 4-0 till Pedersen som därmed ångade vidare till en kvartsfinal där Jimmy Mårdell, som Richard slagit ut i kvartsfinalen sist de mötts i 3Tunaligan väntade.

 

Övriga kvartsfinaler var mellan den nu åtminstone inte längre obesegrade Markus Nilsson och hans klubbkamrat i Spjass Invaders, Björn Söderström. Joakim Lundin fick även han ställas emot en klubbkamrat i United Stars, Patrik Hellström. Den sista matchen var mellan två som definitivt inte är klubbkamrater, Fredric ”Axa” Axelsson och Truls Månsson från Björkhagen Rangers.

 

Markus tog en klar 4-0 seger samtidigt som Jimmy visade Pedersen att detta tillskillnad ifrån 3Tunaligan är en TT och vann med klara siffror 4-0. Joakim drog ut lite på det men kunde ändå tillslut tillskriva sig en 4-2 seger. Den fjärde och sista kvartsfinalen blev en riktig pärs. En match som svängde fram och tillbaka och som verkade kunna gå hur som helst. Tillslut efter mycket om och men kunde Axa centerfinta, eller rättare sagt centerskjuta sig fram till en semifinal efter 4-3 i matcher emot Truls.

 

I semifinalen ställdes återigen två Spjass Invaders emot varandra. Markus vs Fredric och Jimmy vs Joakim. Markus inledde lika starkt som han spelat hela dagen genom att vinna de två inledande matcherna. Därefter tog Axa över showen och vann 4-5, 4-5, 2-3 och skaffade sig därmed ”matchboll”. Markus som tidigare varit i Eskilstuna och vunnit bestämde sig då för att ta tag i det. Sagt och gjort, vinst i sjätte. Den avgörande matchen blev svettig. Svängig. Spännande. Sudden. 3-3. Någon ”hoppa” igång sudden och Markus får tag i pucken. Sänker den. Game over. 4-3 i matcher och Markus vidare till final.

 

I den andra semifinalen öppnar Jimmy lika starkt som Markus hade gjort. Eller rättare sagt gjorde (matcherna spelas ju samtidigt). De två inledande matcherna till Umeå. Därefter tänker Joakim, förmodligen: Neeej, det här går aldrig”. Men beslutar sig för att motbevisa sig själv. Fyra raka matcher går Joakims väg och därmed är vårt finalpar klart.

 

I finalen letade sig vår kära samarbetspartner Della Sport med Jonathan Unge och Kristoffer ”Kringlan” Svensson sig fram till bordet. De tog tillfället i akt och spelade in sin Podcast med referat ifrån finalen. Något som under stundom inte helt uppskattades ifrån finalisterna. Särskilt inte då de hade en tendens att nästintill spela in podcasten mellan benen på spelarna.

16106227_10154337244331317_1496535597_o

Inför matchen hade Markus aldrig besegrat Joakim i en sjua. Det var också Joakim som inledde starkast. Men vi hoppar fram till den sista och avgörande matchen där Markus hade lyckats vända ett 1-3 underläge i matcher. Nu återstod det bara en avgörande match av 3DSCAMO 2017.

 

Joakim inledde med att gå upp till 2-0, därefter reducerade och kvitterade Markus till 2-2. Joakim tar därefter snabbt ledningen igen. Markus gör därefter en skyffel och saken är därmed basta, 3-3. Vi har återigen en sudden i sjunde avgörande.

 

Åskådarna applåderar åt det fina spelet vi har bjudits på. Joakim backar ifrån bordet och skrattar. Markus står kvar vid bordet med huvudet aningen böjt, tar fram snusdosan, laddar in en ny. Ökar koncentrationen. Söder sätter sig på en stol vid bordet för att som inofficiell Tournament Director starta vår första turnerings sista Sudden Death.

 

Pucken placeras i mitten. Söder yttrar orden. ”Färdiga”. ”Hopp”. Pucken går ut till Markus högerforward. Han drar upp den till röd och försöker sedan en skyffel. Joakims back står emot, men bara så mycket att pucken återigen går ut till Markus höger. På nytt drar Markus upp puck- och forward till röda linjen. Ett par små finjusteringar för att pucken ska hamna rätt, sedan kommer passen. Passen som snabbt tar sig förbi Joakims intensivt ryckande vänsterback, in till centern som i en hastighet för snabb för att ögat ska uppfatta den, mosar in pucken bakom Joakims finländska målvakt. Alla spjassarna med Markus i spets skriker samtidigt. Segern är ett faktum. 3Tuna Della Sport Cup Annual Memorial Open är över, och Markus Nilsson från Örkelljunga, Skåne, nu boendes i Stockholm, spelandes för Spjass Invaders är segraren.

 

Och här sätter vi punkt för 3DSCAMO 2017. Nu tackar vi er som kom och nu blickar vi framåt emot den kommande vårsäsongen. Vi lovar er att vi snart är tillbaka med ännu en turnering i The Heart Of Bords – Eskilstuna.

15967530_10154337244316317_1214880274_o3dscamo-affisch4

Lämna ett svar