Oscar Henriksson försvarade sin SM-titel

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
26 maj 2017
2 kommentarer

I en dramatisk final avgjorde Oscar Henriksson med en spjass i sudden death i sjunde avgörande matchen mot Markus Nilsson. Bronsmedaljörer blev Hans Österman och turnerings överraskning Marcus Andersson.

Efter fredagens specialklasser var det så dags för öppna SM på lördagen. Här är alla välkomna att spela, amatör som proffs, och 90 deltagare kom totalt till start. Ingen dålig siffra, även om det hoppats på 100 deltagare. Det var dock inget fel på kvalitén på startfältet; av de 20 högst rankade svenska spelarna kom alla utom två till start. Fjolårets finalist Carl Bindekrans var den som mest lyste med sin frånvaro.

Under de senaste åren har Oscar Henriksson (regerande mästaren) och Hans Österman (flerfaldig SM-vinnare) etablerat sig som de starkaste svenska spelarna och tillhörde därför huvudfavoriterna. Andra starka spelare som alltid är med långt i de svenska turneringarna, men kanske inte når ända fram, var Lasse Henriksson (som dock knappt tävlat i år), Finn Fries och Jocke Lundin. Skulle någon av dem kunna hota Oscar och Hans? Den största utmanaren var dock Markus Nilsson, som spelat flitigt internationellt det senaste året och bara någon månad innan SM pressade världsspelaren Kevin Eriksson i semifinalen i Åbo. Skulle han äntligen få det stora genombrottet och nå högst upp på pallen?

På morgonen spelades fem kvalgrupper med 18 deltagare i varje. Alla mötte alla, och de 6 främsta i varje grupp gick vidare till eftermiddagens finalgrupp. De som missade finalgruppen fick spela vidare i placeringsgrupper. Det var ett ovanligt hård utslagningsschema, och flera högt seedade spelare missade finalgruppen, bland annat tidigare SM-trean Jimmy Mårdell, VM-klara Fredrik Hansson och arrangören Matti Månsson.

Morgonens gruppspel är igång!

Totalt 90 deltagare kom till start – elitspelare och amatörer i en härlig mix.

Tyvärr flöt kvalgrupperna inte på lika bra som brukligt. Kvalitén på de hockeyspel som arrangören fått var under all kritik och gick sönder lite väl lätt. Framförallt var det vänsterbackarna som gick åt; kuggarna lossnade från spaken lite väl lätt. Arrangören hade blivit förvarnade redan under fredagen och hade förberett en mängd reservspel, men det behövdes ändå en och annan paus för att få tid att laga trasiga spel. Tråkigt, men leverantören bedyrade att problemet ska vara åtgärdat till nästa säsong.

Ovanligt många spel gick sönder under turneringens gång och behövde lagas med jämna mellanrum. Ett fabriksfel som ska vara åtgärdat till nästa säsong.

Efter lunchen var det dags för finalgruppen. Det gällde nu att komma på de 16 första platserna av de 30 som avancerat för att nå slutspelet. Med ett starkt och jämnt startfält var det ingen som ryckte ifrån, utan det handlade istället om att hålla en jämn och bra nivå och undvika långvariga svackor. En som tidigt såg ut att ha oväntade problem var Hans Österman, som länge låg under slutspelsstrecket men med en stark avslutning avancerade med god marginal. I topp hamnade istället Oscar Henriksson och Markus Nilsson, följt av Peter Östlund som gjorde ett ovanligt starkt gruppspel. Värt att nämna också sparsamt tävlande David Andersson, som gjorde en bra insats som sånär räckte till en slutspelsplats.

Slutspel

8-delsfinalerna blev ovanligt ojämna. Den högre placerade spelaren från finalgruppen vann i alla matcher väldigt klart. Joakim Lundin slog Lasse Henriksson oväntat enkelt i fyra raka matcher, och Fredric Axelsson vann mot veteransilvermedaljören Patrik Hellström lika klart. Det enda undantaget var Marcus Andersson som vände sin 8-delsfinal mot Rickard Sjöstedt och vann med 4-2 i matcher. Starkt gjort av Marcus som inte spelat så mycket i år.

Kvartsfinalerna blev desto jämnare. På centercourten imponerade Markus Nilsson genom att besegra Joakim Lundin med 4-1 i matcher, men de andra tre kvartsfinalerna gick till sju matcher. Fredric Axelsson pressade regerande mästaren Oscar Henriksson hårt och hade ledningen med 3-2 i matcher, men Ogge stängde till i försvaret de sista två matcherna och hankade sig vidare till semifinal med en hårsmån. Hans Österman och Finn Fries har mötts i ett otal sjuor, och det slutade med en vinst för Hans denna gång också, även om Finn pressade honom hårt. Sista kvartsfinalen var ett Umederby mellan två för dagen formstarka spelare Marcus Andersson och Peter Östlund. Här drog Marcus det längsta strået, men det kunde i princip ha slutat hur som helst.

Båda semifinalerna var välspelade och målrika. Oscar slog Hans i vad många trodde var den moraliska finalen i sjunde avgörande match i sudden death medan Markus Nilsson vann marginellt enklare mot Marcus Andersson på centercourten med 4-2 i matcher.

De senaste årens bästa svenska spelare möttes i ena semifinalen. Oscar Henriksson vann, liksom i fjol, mötet mot rutinerade Hans Österman.

I finalen fick publiken se bländande bordshockey på världsnivå. Markus Nilsson fick en kanonstart, hade 2-0 i matcher och en klar ledning i match 3. Ett sent kvitteringsmål av Ogge ledde till sudden death som han sedan vann. De följande två matcherna vann också Oscar och favoritsegern tycktes vara ett faktum. Men Makkan visade starkt psyke och kunde komma tillbaka med en sudden seger i match 6. Allt skulle så avgöras i den sjunde avgörande matchen. Där gick Oscar upp till en 2-0 ledning och med en minut kvar såg det avgjort ut. Då kontrade Markus två snabba mål, och var så när på att avgöra sekunderna innan slutsignalen (utstuds?!). Sudden death i sjunde avgörande matchen i SM-finalen – precis så spännande som publiken hoppats på. Både spelarna fick chansen att avgöra, men när Oscar smällde in en spjass visste jublet inga gränser. Stort grattis till Oscar som försvarade sin SM-titel!

Finalen mellan Oscar Henriksson och Markus Nilsson blev en riktig rysare.

I placeringsgrupperna vann Jimmy Mårdell B-slutspelet, Niklas Blomberg C-slutspelet och Maria Elena Pettersson D-gruppen.

Resultat SM
Alla matcher från finalen mellan Oscar Henriksson och Markus Nilsson
Alla matcher från semifinalen mellan Markus Nilsson och Marcus Andersson

2 kommentarer till “Oscar Henriksson försvarade sin SM-titel”

  1. Martin Lundén skriver:

    ja. crazy final. utstudsen var for real.

    men bra summerat Mårdell, även om jag förväntade mig en bild på dig och ditt B-pris.

    tack för arrangemanget Matti&Elsa!

  2. Matti Månsson skriver:

    Fin artikel och fina bilder! Tack Lundén och alla andra som var där!

Kommentera