Skrällar och förväntade resultat i Malmö

Av Eric Norén
I Bildspel
22 oktober 2017
1 kommentar

Lördagen den 22 oktober avgjordes den andra Grand Prix turneringen på Sverigetouren då Öresund Cup spelades. Turneringen spelades denna gång åter i Malmö efter förra årets utflykt till Lund.

42 stycken var anmälda till tävlingsstart, men väl vid starten hade dessvärre sju stycken valt att avanmäla sig. Totala antalet stannade därför på blygsamma, enligt arrangörsduon Lundén och Norén,  35 tävlanden.

Oplanerade avbrott

Efter sedvanligt sporadiskt intro var turneringen igång helt enligt planerna. Dock visade sig att ljudsystemet vi hade att tillgå i lokalen inte riktigt höll måttet. Minst 4 matcher fick oplanerade pauser då Sonos-systemet valde att starta om slingan lite när som helst. Lite mindre panik utbröt för arrangörerna, särskilt då inga externa högtalare fanns att finna. Efter tips (var det Matti Månsson?) kopplades datorn till TV:n, ljudet skruvades upp till max, och vi kunde köra vidare samtliga matcher utan oplanerade avbrott.

Turneringen inleddes med två kvalgrupper där de tio bästa gick vidare till finalgrupp och resterande blev förpassade till en placeringsgrupp. Kvalgrupperna bjöd inte på några större överraskningar kring de som gick vidare. Att Joan Eriksson Mencl, som visade fin form i Norge, missade finalgrupp får betraktas som oväntat. Även Emil Larssons sladdande i kvalgruppen, och vidare på inbördes möte mot Ulrik Nilsson, var inte heller vad man hade förväntat sig.

Efterföljande finalgrupp var inför start en oviss historia. Endast fem poäng skilde mellan sista platsen och tredjeplatsen i gruppen. Efter tio omgångar hade dock ett relativt förväntat gäng tävlanden utkristalliserat sig och gått till slutspel. Patrik Hellström utmärkte sig dock i finalgruppen och knep andraplatsen efter storspelande Finn Fries.

Slutspel fullt av skrällar

Om inledande kvalgrupp och finalgrupp inte bjudit på några större skrällar, så skulle slutspelet göra det desto mer. Redan i åttondelsfinalen kunde ett antal skrällar, mer eller mindre, konstateras.

En återvändande Karl Jönsson, som tillfälligt är i Sverige, visade storform och slog ut finalisten från Vasapucken Peter Östlund med 4-2 i matcher. Karl, som enligt egen utsago inte rört ett spel sedan senaste Swedish Masters, var märkbart nöjd över insatsen. Peter Östlund kommenterade förlusten med: ”Jag valde ett skitspel”.

Även en av favoriterna inför turneringen fick se sig slagen redan i åttondel. Andreas Andersson, som inte syns till allt för mycket i GP-sammanhang, förpassade Jocke till omklädningsrummet efter att ha vunnit avgörande sjunde matchen med 2-1.

Kvartsfinaler

Vad som också kan betraktas som skräll, utifrån hur finalgruppens slutställning såg ut, var att Martin Lundén slog ut grupptvåan Patrik Hellström med 4-3 i matcher. Samma sak kan sägas om Matti Månssons seger mot rutinerade Truls Månsson.

Kvartsfinalerna bjöd inte på några liknande skrällar som i åttondelsfinalerna. Den mest utmärkande matchen var serien mellan Karl Jönsson och Matti Månsson. Där den senare gick vidare till semifinal utan att tappa en match mot Karl, vilket får anses vara något oväntat efter Karls fina spel mot Peter Östlund. Att Martin Lundén slog ut Andreas Andersson kanske inte kan betraktas som skräll. Två spelare som mött varandra många gånger på Skånsk mark och brukar vara jämna. Finn Fries och Markus Nilsson vann planenligt sina kvartsfinaler, bägge med 4-2 i matcher mot Fredric Axelsson respektive Marcus Andersson.

Semifinaler i A-slutspelet. I bakgrunden till vänster pågår B-finalen.

Semifinaler

De fyra som bjöd upp till dans i semifinal var således ”semifinalsdebutanterna” i GP-sammanhang Matti Månsson och Martin Lundén, samt de två väntade Markus Nilsson och Finn Fries. Lundén ställdes mot klubbkamraten Markus och Finn mot klubbkamraten Matti. Semifinalerna förlöpte helt enligt vad man kunde förvänta sig. Finn vann med 4-1 i matcher, således ingen upprepning av fjolårets bragd av Matti. Marcus utmanövrerade Lundén med 4-0 i matcher.

Väl framme i final ställdes, vilket nog många hade förväntat sig, Finn Fries mot Marcus Nilsson. Matchserien blev dock inte så jämn som man hade kunnat tro. Marcus fick inte till spelet så som vi är vana att se honom. Många missade dragningar och oskärpa i avsluten. Finn ångade på i gammal god stil och fick bra utdelning på avsluten. En mäktig vändning i fjärde matchen, där Marcus kopplat greppet med 4-0, fick beskådas. Efter två vackra 3-2-5 Östlund till kvittering kunde Finn, stärkt av upphämtningen, definiera in som segrare efter två ytterligare mål och seger 6-4. Totalt 4-0 i matcher till Finns favör.

B-slutspel

I placeringsgruppens slutspel visade sig Johan Yrlid sig starkast. Fram till finalen hade Johan bara tappat en match mot Robin Westergren. I finalen blev det desto jämnare där Johan ställdes mot Mattias Kralmark. Serien avgjordes först i sjunde matchen. Där Johan segrade med 3-2 och tog hem placeringsgruppen. Av reaktionerna att döma verkade Johan nöjd med insatsen.

Slutligen, en Grand Prix fylld av skrällar i inledningen av slutspelet, två som för första gången fick med sig en pokal hem från ett A-slutspel, ett väntat finalpar men oväntad enkel seger för Finn. Detta är åttonde gången Finn får med sig vandringspriset (som nu är uppdaterat med samtliga segrare) och högsta pokalen.

Tack alla som kom och spelade!

Topp 3

  1. Finn Fries, Avantgarde Lund
  2. Markus Nilsson, Spjass Invaders
  3. Martin Lundén, Spjass Invaders och Matti Månsson, Avantgarde Lund

Prispallen, från vänster: Johan Yrlid, Matti Månsson, Martin Lundén, Finn Fries och Markus Nilsson

Fullständiga resultat.
Ställning i EM-kvalet.

 

En kommentar till “Skrällar och förväntade resultat i Malmö”

  1. Lars Söderkvist skriver:

    Video från semi mellan Makkan och Lunden
    Samt finalen finns på 3tuna bordshockeys Facebooksida
    http://Www.facebook.com/3tuna

Kommentera