Ogge briljerade på Ume Open 2017

Av Martin Lundén
I Bildspel
27 februari 2017
2 kommentarer

I helgen som var avgjordes återigen den anrika turneringen Ume Open. Inför starten rådde det lite delade meningar huruvida vilken i ordningen det var, men enligt ITHFs var det den 32:a gången turneringen gick av stapeln.

Förutsättningarna för turneringen var som följer: Alla mötte alla i inledande grundserie, därefter gick de 12 bästa vidare till slutspel. Detta innebar således att platserna 1-4 i den inledande grundserien gick direkt till kvartsfinal och fick sitta och avvakta åttondelarna.

Nytt för i år var att Ume Opens resultat kunde följas direkt via LIVE, samt att valda matcher från slutspelet kunde följas via stream. Fullständiga resultat och länk till streamen finner ni nedan.

Grundserien bjöd på några inte allt för små ”skrällar”. Normalt grundseriestarke Truls Månsson och Jerry Wikström missade oväntat slutspel, till favör för unge Uno Österman. Även ständigt unge Lars-Eriks Svensson slirade lite i serien, men hamnade till slut över strecket med tre poängs marginal. Andra utropstecken i grundserien var Martin Lundéns fina femte plats, blott två poäng från att bli topp-4, vilket även gällde Emil Larsson. I övrigt blev topp-4 precis som man kunnat förvänta sig, möjligen hade man kunnat tippa att Oscar Henriksson skulle placerat sig högre.

Åttondelsfinalerna blev sedermera Martin Lundén – Uno Österman, Emil Larsson – Lars-Erik Svensson, Peter Östlund – Herman Steen och Pontus Eriksson – Petter Bengtsson. Noteras bör att Pontus inför turneringen aviserat att detta blir hans sista framträdande på bordshockeyscenen, efter hela 35 (!) år, i vart fall bakom spakarna. Dörren stängdes inte helt för att eventuellt vara med och sitta i sekretariatet på kommande turneringar.

Hårdast drabbning blev det mellan klubbkamraterna, och antagonisterna, Herman Steen och Peter Östlund, där det krävdes en sjunde avgörande match för att skilja spelarna åt. Peter drog längsta strået i den bataljen genom att vinna sista matchen med 2-1. I övrigt blev det på papperet, sett utifrån rankingen, planenliga segrar för Martin Lundén och Petter Bengtsson. Lite förvånande var Lars-Eriks relativt enkla seger mot Emil Larsson. Emil som visat fin form i grundserien såg nog många som favorit när Lars-Erik inte riktigt visat framfötterna i grundserien. Men gammal är äldst och Emil fick se sig slagen med 4-2.

Kvartsfinalerna blev än mer planenliga där samtliga favoriter vann. Förutom, ännu en gång, i matchen mellan Lars-Erik och Markus Nilsson. Den knackiga inledningen var nu som bortblåst för Lars-Erik och kunde relativt enkelt manövrera ut Markus med 4-1 i matcher. Ett halmstrå från missat slutspel hade förvandlats till semifinal.

I semifinalerna ställdes således Joakim Lundin mot Lars-Erik och Hans Österman mot Oscar Henriksson. Vad som verkligen stack ut i dessa två matcher var Oscars klara seger mot sverigeettan Hans. Visserligen var det något enkelt skitmål i första, eller om det var andra matchen, till Oscars favör. Men i övrigt såg Oscar iskall och solkar ut matchserien igenom och Oscar kunde således ladda inför ännu en final i Ume Open. På bordet bredvid hade Jocke gjort resan kort och vunnit med klara 4-0 mot Lars-Erik. Förlusten till trots så måste nog ändå Lars-Eriks prestation säga vara den som stack ut mest, särskilt med tanke på hur dagen hade börjat.

Finalen mellan Oscar och Jocke blev sen aldrig riktigt spännande. Siffrorna visar visserligen på tajta matcher, men känslan när man såg spelet var att Oscar hade god koll på sin motståndare. Jocke hade problem att få till dragningarna, medan Oscar visade prov på knivskarp Nacka och Spjass. Finalsiffrorna slutade till slut 4-1 till Oscar (6-2, 3-2, 2-1, 4-5 och 3-2).

Vi säger grattis till Oscar och hans tredje triumf i Ume. Tackar arrangerande Umeå HSS för väl genomförd turnering och ser fram emot nästa gång vi får dra i spakar i Norrlands huvudstad.

Nästa Grand Prix är i Göteborg den 8 april. En turnering med fint besök från öst, inget man ska missa således.

Fullständiga resultat.
Stream.
VM-kvaltabell.

Textförfattare: Eric Norén

2 kommentarer till “Ogge briljerade på Ume Open 2017”

  1. Petter Bengtsson skriver:

    Tack för bra text, Eric!

    Vad gäller antalet spelade Ume Open – ITHF:s sammanställning är ofullständig. Ume Open 1989 saknas. Dock har LES hittat resultaten i en av sina pärmar, så de kommer att rapporteras in snart.

    • Eric Norén skriver:

      Låter ju prima. Det kan tilläggas att jag vid författandet av texten inte kom ihåg vilken i ordningen det sades i inledande presentation av turneringen. Därför fick det bli en hänvisning till ITHF. Detta visar ju hur fint det är med pärmar ibland, papperet>digitalt! :)

Kommentera