Inför VM – Oscar Henriksson

Av Joakim Åström
I Bildspel
9 augusti 2021
0 kommentarer

Sveriges senaste medaljör på ett VM i bordshockey är Oscar Henriksson. Vi tog ett kort snack med honom för att kolla läget inför årets VM.

VM 2017 var väldigt framgångsrik för dig med guld i juniorklassen samt brons i öppna. Vad tror du om dina chanser denna gång?

Ja precis. Hela säsongen 16/2017 var en speciell säsong där jag tog ett stort steg framåt i bordshockeysamanhang och fick med mig mina bästa meriter. Idag känner jag mig i väldigt god form tekniskt och har lagt ner stor mängd träning. Jag har även fått ordning på mitt försvarsspel. Avsaknaden av tävlingar gör mig dock osäker men det är jag inte ensam om. Om det kommer gå lika bra som 2017 är svårt att säga men jag har bra förutsättningar för det och jag kommer gå in med målet om att vinna.

 

Hur laddar du nu sista veckan innan VM?

Jag sitter nu på tåget på väg ner till Helsingborg där jag kommer köra den sista träningen med Anton Jalneskog och Hugo Lönnqvist. Förutom den sparringen kommer jag finslipa mina kombinationer, planera hur jag ska lägga upp mitt spel under tävlingen och även studera motståndare som jag kan ställas inför. Sista dagarna innan jag ska tävla kommer jag låta bli att lira för att fingrar och kropp ska känna sig fräsch på lördag.

Du har tävlat rätt sparsamt senaste åren. Vad beror det på?

Precis, sedan 2018 har jag inte satsat överhuvudtaget fram till nu när jag blev uttagen till VM. Jag kände att det var för jobbigt rent mentalt att åka på tävlingar då jag hade hög press på mig själv. Jag kunde inte uppskatta en tävlingshelg om det gick något sämre än planerat och känslan av att helgen bara var bortkastad blev vanligt. När jag väl gjorde bra ifrån mig kom mer känslan av lättnad än någon slags glädje. Jag vet att den känslan började komma från och till redan vid 2016 men 2018 drabbade det nästan varje tävling. Därför kände jag att jag aktivt behövde hålla mig borta från att satsa och körde då bara några få tävlingar på hemmaplan. Nu känner jag att jag kommer kunna lira och njuta av stunden igen och även om jag har höga mål som jag skriver ovan så kommer jag ta vara på helgen och går det dåligt för mig så kommer jag ändå tycka att det är väldigt roligt att vara på plats med en massa sköna polare!

Hur ser du kommande säsong, kommer du börja åka på mer tävlingar igen?

Det är inte omöjligt att jag gör det. Jag tävlar ju även i styrkelyft och studerar som är två tidskrävande aktiviteter men att komma iväg någon helg ibland för att lira bords och hänga med bordshockeyfolket ska jag försöka få till.

Du har två SM-guld i bordshockey men även SM medalj i en annan sport. Berätta om det.

Haha ja otroligt nog så stämmer det. Jag och pappa började med den coola sporten cornhole som växer ordentligt i Sverige nu och sedan några år tillbaka. Vi brukar lira en del på sommaren och har gjort SM till en ny årlig tradition i slutet av sommaren vilket nu tyvärr krockar med VM så vi får återkomma till den satsningen nästa år igen. Som du nämner så lyckades jag skrälla och ta en medalj förra året. Efter att ha toppat formen och kommit tvåa i en av elitgrupperna fick jag en relativt stabil 8-delsfinal där jag vann mot ett av Gotlands nya stjärnskott. Därefter stod jag i en kvartfinal mot en av de två favoriterna, Silke Bitz från Tyskland. Hon är på förhand mycket säkrare än jag men jag hade lyckats träffa dagsformen rejält och med farsans peppning och stöd lyckades jag med min taktik och helt enkelt blockade ut henne från tävlingen. Jag var därmed vidare till semin där jag sedan åkte ut mot den andre tyska spelaren som vann alltihop. Efter en vinst i match om tredjepris var i alla fall en medalj säkrad.

SM medalj i Cornhole

Sudden i 7:e avgörande VM-finalen. Avgör du med en spjass, ett skott från högerbacken eller blir det något annat?

En spjass känns ju tryggt på något sätt… Men en kiosk vore ju något. Eller kanske en homerun! Vågar inte bestämma mig på förhand men det lutar nog mest mot en mexican

Lämna ett svar