”Det som hände uppe i Umeå på SM var fantastiskt för mig”

Av Joakim Åström
I Bildspel
10 oktober 2019
2 kommentarer

Han har spelat på svenska bordshockey-touren i nästan 30 år och radat upp topplaceringar i ett antal olika turneringar. Något SM-guld i öppna klassen har han dock inte lyckats ta, inte förrän i våras då han hade en fantastisk helg med både guld i veteranklassen samt guld i öppna klassen.

Vi tog ett snack med föregående säsongs SM-kung Joakim Lundin

Du hade en riktigt bra helg i Umeå med dubbla SM-guld. Hur skulle du själv beskriva helgen?

Jag hade egentligen som mål att vinna SM redan 2018 men åkte då ut redan i 8-delen vilket kändes riktigt tungt och som ett fiasko för egen del även om Mårdell, som jag förlorade mot, spelade väldigt bra och sedan även slog ut Lasse. Jag hade tränat grymt mycket innan, bland annat gjorde jag 10 000 dragningar och inspel på 3 veckors träning någon månad innan SM så jag hade verkligen hoppats på att gå längre än till 8-del.

Så det som hände uppe i Umeå på SM var fantastiskt för mig. Jag har spelat bordshockey i nästan 30 år och aldrig vunnit individuella SM. I år hade jag tränat ännu hårdare och det var kul att det då lyckas.

Jag hade bestämt mig att ska någon slå ut mig så måste de vara riktigt riktigt bra. När det äntligen räckte hela vägen kul så blev jag så otroligt glad och är fortfarande det. Att äntligen få stå som segrare och koras till Sveriges bästa bordshockeyspelare känns väldigt roligt.

Att sedan arrangemanget var tipp topp med fina lokaler och bra spel gjorde inte saken sämre. Ett väl fungerande arrangemang är en förutsättning för att kunna prestera en hel helg. Det var dessutom riktigt coolt att spela semifinal och final på banketten men publik och storbildsskärm. Jag trivs med mycket publik och blir i stort sett aldrig nervös så det upplägget passade mig.

Du vann även Sverigetouren för första gången den gångna säsongen. Hur kan det komma sig att du vid 48 års ålder är bättre än någonsin? 

Jag har alltid varit noggrann och målmedveten och jag tror jag förstod att det gick att vinna bordshockeytitlar fast man är gammal när Lars Henriksson vann SM 2015 som 50-åring.

Jag har som sagt också jobbat hårt och då främst med att få till bättre och snabbare inspel och dragningar vilket gett mycket. Jag kollar också mycket på hur jag kan få till mitt försvar. Har man ett bra försvar blir det så mycket enklare att vinna matcherna. Jag har dessutom fått mycket sparring senaste åren av alla Örebroare: Richard, Stefan, Glenn, Lotta, Anders, Micke, Patrik med flera. Dessutom måste jag nämna Jerry som varannan helg sedan 2013 åkt ner från Stockholm till Örebro för träningshelger med mig! Detta gör att jag fått spela och träna precis så mycket bordshockey jag velat och behövt för att utvecklas. Dessa personer har varit ovärderliga.

Jocke och Jerry tränar

Även denna säsong har ju börjat bra med vinst i Norway Open. Vad har du för mål med denna säsong och för framtiden?

Jag vill ta mig till EM och göra en så bra turnering som möjligt där. Sedan har jag som mål att ta mig till SM-final igen. Det skulle vara grymt kul att få möta Ogge i en SM-final.

Sedan vill jag fortsätta att utvecklas både som bordshockeyspelare och människa, jag vill lära mig mer helt enkelt. Sedan siktar jag även på pallen på tävlingarna jag spelar och ser fram emot ett spännande och roligt bordshockeyår.

Det ryktas om en ny generation Lundinare inom bordshockeyn. Berätta mer

Ja precis, mina döttrar har börjat spela vilket är jättekul och förhoppningsvis fortsätter de att tycka det är kul och utvecklas. Min äldre dotter Daniella kom två på knatte-SM trots att hon bara spelat i några månader.

Angående SM så går ju SM denna säsong på hemmaplan för din del, i Örebro. Hur känner du inför det?

Det ska bli kul med SM på hemmaplan. Alltid skönt att kunna ladda i sitt eget hus och sova i sin egen säng. Man är utvilad på ett annat sätt än när man reser och bor på hotell även om jag tycker det är kul att resa runt.

Sedan ingår jag i arrangörsstaben och det kommer självklart ta en del av mina krafter och koncentration men jag hoppas det går fint ändå och jag ser det som ytterligare en utmaning som ska bli kul.

Vi kommer köra på Scandic Grand som ligger centralt och allt runtomkring kommer bli superbra kan jag lova och vi hälsar alla välkomna till Örebro i maj!

2 kommentarer till “”Det som hände uppe i Umeå på SM var fantastiskt för mig””

  1. 10 000 dragningar och inspel på 3 veckor…
    Respekt!

    • Joakim Lundin skriver:

      Tack så mycket! Ja har tränat så SJUKT mycket för att äntligen få stå som vinnare i SM. Men de hade ALDRIG gått o vinna om inte alla fantastiska bordshockey kompisar hjäpt mig med all träning och runt ikring bordshockey tävlingarna……. så all tanke o tacksamhet till alla som tränat med mig

Lämna ett svar