Kevin Eriksson vinnare av Swedish Masters

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
10 februari 2019
0 kommentarer

Det blev finsk seger i Swedish Masters efter att Kevin Eriksson besegrat ryske Yanis Galuzo i finalen med 4-2 i matcher. Bästa svensk blev Joakim Lundin på en sjunde plats.

Den största internationella tävlingen på svensk mark, Swedish Masters, spelades i år i Stockholm på Scandic Ariadne. Det var sju år sedan senast tävlingen ägde rum i huvudstaden, efter att förra året spelats i Göteborg och dessförinnan i Malmö under flera år. Det återspeglades i deltagarantalet – hela 120 spelare kom till start trots att många av de bästa världsspelarna saknades. Närheten till stora bordshockeyländer som Finland och Lettland gjorde att många utländska spelare valde att delta. Topprankad var ryske Yanis Galuzo följt av Kevin Eriksson från Finland. Mest uppmärksamhet lockade dock kanske tvåfaldige världsmästaren Roni Nuttunen som gjort comeback på allvar det senaste året.

Kvalgrupperna är igång i Lidingösalen på Scandic Ariadne. Trångt och svettigt, men fantastisk utsikt! Foto: Jimmy Mårdell

De 6 kvalgrupperna med 20 spelare i varje avgjordes på förmiddagen utan större skrällar. De 8 främsta gick vidare till eftermiddagens finalgruppsspel, medan övriga spelade vidare i olika placeringsgrupper. Från svenskt håll noterar vi att framtidshoppet Olof Blume glädjande nog gick vidare, liksom forne storspelaren Björn Svedman som gjort en liten comeback på bordshockeyscenen det senaste året. Men gladast och kanske mest överraskad av svenskarna var Lokomotiv Faluns Nicklas Nilsson som knep den sista finalplatsen i sin kvalgrupp.

Efter varje match skakar spelarna hand med varandra. Även om det ibland hettade till av känslor så präglades dagen av god stämning bland deltagarna. Foto: Annika Persson

Efter att lunchen inmundigats var det så dags för nästa gruppspelsfas. Det är här en annan aspekt av större bordshockeytävlingar börjar visa sig – uthålligheten. Att spela två långa gruppspel efter varandra tär på krafterna, och det kan vara smart att spara energin till rätt matcher och rätt moment. En som hade problem med det idag var landlagsspelaren Emil Larsson, som efter ett bra gruppspel på morgonen hade det rejält motigt på eftermiddagen när förlustäggen radades upp. Tungt gick det även för meriterade gruppspelsspecialisten Truls Månsson och evige kassören Lars Fridell, som i vanlig ordning gnällde på allt möjligt med glimten i ögat.

Finalgrupp. Närmaste i bild: Arseniy Stolyarov från Ryssland mot Jan Dryak, Tjeckien. Foto: Annika Persson

Det gick istället bättre för andra humörspelare. Thomas Peterson gick på ren ilska vidare till slutspel efter att bland annat ha beskyllt lottningssystemet för några av sina förluster. Tjurskallige Peter Östlund hade en av sina bättre dagar och lyckades trots sina sedvanliga problem med värmeslag när det är trångt i lokalen stundvis visa prov på briljant spel. Bäst av svenskarna i finalgruppsspelet blev dock Joakim Lundin som alltid är pålitligt stabil i långa gruppspel. Dessa var de enda tre svenskar som gick till slutspel.

Slutspel

De flesta av 8-delsfinalerna blev odramatiska. Varken Thomas Petersson eller Peter Östlund var nära att rubba de betydligt yngre finländska storspelarna Kevin Eriksson och Jan Pelkonen, även om resultaten i de individuella matcherna var rätt jämna. Norges nya stjärnskott Magnus Klippen, som tidigare denna säsong vunnit Norway Open, visade att det inte var en engångshändelse när han lätt slog letten Jevgenijs Zaharovs i fyra raka matcher.

Mer dramatiskt blev det dock mellan Joakim Lundin och tjeckiske Patrik Petr. Jocke började stabilt med tre raka segrar innan den högre rankade tjecken började plocka in match för match. I den sjunde avgörande matchen hade Jocke kommandot och ledde med uddamålet ända fram till slutsignalen när det började komma protester från tjeckiskt håll om passivt spel. Dagens enda domaringripande gjordes, och efter videogranskning beslutades de 10 sista sekunderna av matchen skulle spelas om. Det påverkade inte resultatet, utan Jocke kunde konstatera att kvartsfinalplatsen var hans.

Joakim Lundin mot Patrik Petr. Foto: Jimmy Mårdell

Båda semifinalerna blev nationskamper, med en rutinerad storspelare mot en up-and-coming landsman. I det ryska derbyt mellan Galuzo och Stolyarov visade Yanis att gammal fortfarande är äldst, och vann med 4-1 i matcher. Desto jämnare i den finländska semifinalen som svängde fram och tillbaka flera gånger. Det gick till sjunde och avgörande match där den supersnabbe Kevin Eriksson fick den bästa starten och äntligen kunde slå sin landsman och forne världsmästaren Roni Nuttunen.

Alla fyra kvartsfinaler blev dock ensidiga historier. De fyra på förhand största favoriterna i turneringen körde mer eller mindre över sina motståndare; Yanis slog Jocke i fyra raka, Roni gjorde likadant mot landsmannen Pelkonen. Norska gutten Klippen vann första matchen mot Riga Cup vinnaren Stolyarov men lyckades sen aldrig få stopp på ryssens anfall utan blev ordentligt förnedrad i de återstående matcherna. I den sista kvartsfinalen vann Kevin i fem matcher mot lettiska Sandis Kristaps Lagzdiņš.

En fokuserad Kevin Eriksson. Foto: Jimmy Mårdell

Finalen blev som sig bör spännande och välspelad, även om nerverna lös igenom ibland. Kevin fick den klart bästa starten och vann de två första matcherna, innan Yanis kom igång och vann två i rad. Vid det läget talade det mesta för ryssen, speciellt då de flesta andra finnar redan lämnat lokalen för att hinna med färjan hem. Även Kevin skulle med samma båt, och det hängde på håret att han skulle hinna fullfölja finalen. Galuzo var dock mycket sportslig och lät finalmatcherna spelas tätt efter varandra utan någon större paus. Kanske var det det som gjorde att den betydligt yngre Kevin kunde komma tillbaka och vinna match fem och sex, jubla lite snabbt, ta pokalen och springa till båten.

Final mellan Yanis Galuzo från Ryssland och Kevin Eriksson från Finland. Foto: Jimmy Mårdell

Stort grattis till Kevin till sin hittills största seger i karriären!

Resultat

Lämna ett svar