Finn Fries vann Öresund Cup

Av Martin Arenlind
I Bildspel
15 oktober 2018
0 kommentarer

I en spännande finalserie vände Finn Fries en avgörande match mot David Nordström efter en videogranskningssituation vilket så småningom ledde till seger. Delad trea blev två andra skåningar, Martin Arenlind och Matti Månsson.

En av Sveriges mest anrika turneringar avgjorde i helgen i Sveriges mysigaste bordshockeylokal, bröllopslokalen Logen i Lund. Bakom arrangemanget låg DAJM’s Veberödstrio, Kralmark-Petersson-Arenlind. Dessvärre endast 25 deltagare, kanske en effekt av att det blivit många resor till Skåne för många de senaste åren, då SM, Masters och Öresund Cup har avgjorts där. Trots detta blev det en för bordshockeyn oväntat stor mediabevakning. Både Lokaltidningen i Lund och Skånska Dagbladet var på plats för att bevaka.

På förmiddagen avgjordes en kvalgrupp. Alla mot alla, top 13 till A-grupp och övriga 12 till B-grupp.
Som väntat vann EM-fyran Finn Fries kvalet, före David Nordström. Mer oväntat var att DAJM’s etta Martin Arenlind sladdade och blev 10:a och att DAJM’s tvåa, SM-tvåan Andreas Andersson, blev 16:e. Manliga åkommor som yrsel och skadad tumme uppges vara anledningen. Även Göteborgs nya stjärnskott Anton Jalneskog missade att nå A-gruppen.

Efter lunch spelades A-gruppen och B-gruppen. Olof Blume från Stockholm överraskade mest positivt genom att bli 3:a i gruppen. Även Jimi Månsson gick bra, hade utvecklat sitt spel och tagit det till nästa nivå.

De 3 bästa från B-gruppen tog sig också till A-slutspel. Det såg länge ut som att det blev Wegestål, Jalneskog och Hugo Lönnqvist, DAJM’s nya stjärnskott. Men ärlighet varar längst tänkte Hugo, och informerade spelledningen om att Lukas Gustafsson råkat skriva in fel resultat i deras match, och vips så var det istället Lukas som var i slutspel. I B-slutspelet fortsatte Hugo att övertyga, och tog hem finalen mot pånyttfödde glamourspelaren Olle Jacobsson.

I A-slutspelets åttondelsfinaler så hade Finn Fries oväntat stora problem med Lukas Gustafsson. 2-2 i matcher blev till slut 4-2 och avancemang. Olof Blume fick spela en mycket tight slutspelsserie mot August Wegestål. Det blev sudden i sjunde avgörande. Trots många slarviga uppspel av Wegestål kunde han till slut triumfera och nå sin första GP-kvartsfinal i karriären.

Rickard Sjöstedt fick lite oturligt möta Arenlind, som hade frisknat till och vann i 4 raka matcher.
Övriga matcher gick som väntat; David Nordström slog ut Anton Jalneskog, Truls Månsson slog Joan Eriksson Mencl, Matti Månsson slog ut Mattias Kralmark, Fidde Hansson slog ut Jimi Månsson och Markus Bengtsson slog ut Richard Petersson.

I kvartsfinalerna blev det inte mycket spänning. Fries mosade Markus Bengtsson, Nordström mosade Fidde Hansson, Matti Månsson mosade Wegestål och Arenlind hade lite mer besvär men klarade av Truls Månsson.

Detta innebar att det blev 4 skåningar i semifinal. Det händer ju knappt på Tornaligan ens nuförtiden, då Örebroaren Lemming börjat prenumera på en top-4-plats där.

Avantgarde Lund mot DAJM blev det i båda semifinalerna. Fries tog revansch på Arenlind. Efter 1-9 senast dem möttes ville han visa vart skåpet skulle stå. Och det gjorde han verkligen, 4-0 i matcher. Matti Månsson mot Nordström. Mycket jämnt. Det blev sudden death i sjunde avgörande. Där blev Nordström den lyckliga.

Final mellan Finn Fries (Avantgarde Lund) och David Nordström (DAJM). En mycket jämn final. 2-2 i matcher stod det, när Nordström i den femte matchen kopplade grepp. Fries kvitterade med ett snabbt mål, för snabbt enligt publiken som gjorde videogranskningstecknet känt från fotbolls-VM. Men VAR-granskningen visade tydligt att det inte var för tidigt. Sudden väntade därför, och den vann Fries. Sjätte matchen gick enklare – och seger med 4-2 i matcher till Finn Fries som därmed tog sin 9:e seger i Öresund Cup.

Stort grattis Fries till segern, mycket bra spelat!

Lämna ett svar