VM Tallinn 2021 – Fredag den 13:e – guld o brons

Av Joakim Åström
I Bildspel
20 augusti 2021
0 kommentarer

På grund av den pågående pandemin har VM-starten skjutits fram ett flertal gånger men fredagen de 13:e augusti körde tillslut spelet igång. Trots det olycksbådande datumet slutade dagen med dubbla medaljer, ett guld i lag veteran och ett brons i veteran individuellt.  

Lagtävling – Veteran

Tävlingarna inleddes med lagtävlingar i veteran, dam och junior. Tyvärr saknade Sverige både dam och juniorlag vilket gjorde att allt fokus fick läggas på veterantävlingen där laget bestod av Lars Fridell, Peter Östlund, Björn Svedman, Herman Steen och Henrik Nilsson. 

Gruppspelet flöt på utan problem för gubbarna och efter segrar mot Finland, Tjeckien och Estland stod Sverige som klara gruppsegrare och fick därför stå över kvartsfinalen.

I slutspelet som avgjordes på eftermiddagen uppstod det dock vissa problem i semifinalen mot Ukarina. Peter Östlund drabbades av akut kaffemage just innan spelet skulle kör igång vilket gjorde att han satt på toaletten när arrangören startade igång matcherna. Istället för att stoppa tillställningen och vänta in Östlund så gjordes ett akut byte och Henrik Nilsson fick ta plats i laget. Denna stressiga situation gjorde att fokus inte fanns på plats hos någon så första omgången slutade med att Ukraina tog hem alla tre matcher. 

Debacklet i omgång ett väckte dock något hos Sverige och omgång två slutade med omvända siffror vilket gjorde att det var helt jämt inför sista omgången.

Med en knapp minut kvar av sista omgången hade Fridell ledningen mot Kondrashevskyy, Svedman låg under med 1 – 5 mot Husak och Östlund hade 1 – 1 mot Spivakovskyy. Mycket av fokuset hamande därför på Östlund match som verkade vara den som skulle avgöra det hela men där hände inte mycket sista tiden så allt tydde på att semifinalen skulle avgöra i en kaptensmatch. Men så blev det inte då det som kommer bli känt som ”miraklet i Tallinn” skedde. Svedman började hämta ikapp mot Husak och gjorde 4-5 med ca 10 sekunder kvar för att sedan smälla in 5-5 i absolut sista sekunden vilket gjorde hela matchen till Sveriges fördel. 

I finalen väntade som vanligt Ryssland med Titov i spetsen. Finalen blev relativt odramatisk jämfört med semifinalen och tidigare veteranfinaler mot Ryssland även om det stod 3-3 inför sista omgången. Fridell hade redan tagit två vinster och nu var det dags för Svedman och Östlund att göra sitt vilket de också gjorde genom klara vinster mot Chernov och Petrov.  

Stort grattis till hela laget. Ett extra grattis till Herman som förutom VM-guld även firade födelsedag denna fredagen den 13:e

Veteranlaget på pallen

Veteran individuellt  

Efter lagtävlingen vad det dags för individuella tävlingar och här fortsatte framgångarna, i varje fall initialt, för de svenska farbröderna. All sex svenska spelare (Östlund, Svedman, Fridell, Steen, Åström och Nilsson) tog sig vidare från kvalgruppen till finalgrupperna. I finalgrupperna var det som vanligt tight kring slutspelstrecket o Herman Steen hade i sista omgången  en direkt avgörande match mot Bjarne Axelsen om vem som skulle gå till slutspel. Tyvärr vann Bjarne matchen med 2-1 o tog slutspelsplatsen.  

Bjarne fortsatte sedan att förstöra för svenskarna då han fick Björn Svedman i kvartfinal. Björn hade problem med sina dragningar på grund av kramp i händerna vilket gjorde att Bjarne kunde ta hem matchserien efter ett så kallat skitmål i sudden i sjunde avgärnade matchen. 

Även regerande mästaren Östlund hade tagit sig vidare till slutspel och fick Dmitriy Petrov i kvartsfinal. Även här blev det tight med avgörande i sudden i sjunde match men svenska segrare i detta fall. Starkt av Peter att vända underläge med 1-3 i matcher till vinst. Kanske var det det faktum att Peter spelade i kjol som gjorde att han fick ett mentalt övertag mot ryssen när det väl skulle avgöras. 

I semin väntade sedan Mykhaylo Spivakovskyy som stöttades av Anton Umanskyy som satt bredvid och skrek så att det såg ut som att han skulle få en stroke varje gång Spivakovskyy gjorde mål. Peter spelade mycket bra i första matchen och kontrollerade den fullständigt men sedan blev det fyra raka matcher för Spivakovskyy som tog sig till finalen mot Titov.

I finalen vann Titov med 4-3 och tog hem guldet.

Peter som aldrig gillat bronsmatcher gjorde trots detta en stabil insats mot Bjarne o tog hem sin andra raka medalj i veteran-VM.

Junior och dam

Samtidigt som gubbarna spelade avgjordes även junior respektive damtävlingen. Sverige hade bara en deltagare i respektive klass, Eddie Nilsson i junior och Susanna Pössl i dam.

Eddie började riktigt stark i juniortävlingen och låg efter fyra raka segrar i inledningen (bland annat mot bronsmedaljören Blinov) i topp. Tyvärr lyckades han inte riktigt hålla den nivån hela vägen utan slutade på en 16:e plats. Finalen i juniortävlingen avgjordes som väntatn mellan Matantsev och Korabel där Matantsev tog guldet. 

I damklassen blev det dubbelt Estland i finalen och som väntat tog Maria Saveljeva hem vinsten återigen. Noterbart var att hon mötte Darja Hrustaljova som spelade sin första bordshockeyturnering så sent som i januari 2020. Susanna slutade på en 15:e plats.

Lämna ett svar