Tallinn Cup – Östermanskt generationsskifte?

Av Joakim Åström
I Bildspel
11 april 2022
0 kommentarer

Sverige hade hela sex spelare med i Tallinn Cup som avgjordes lördagen den 9 april. Störst intresse på förhand väckte nog Hans Östermans deltagande då han gjorde comeback efter ca 3,5 års uppehåll. Hans hade även fått med sig resten av familjen till Tallinn vilket gjorde att även Uno och Liv fanns med i startlistan (i verkligen var det nog tvärtom, att den yngre generationen fått med den äldre).

Förutom Östermans ställde Sverige upp med världsstjärnan Oscar Henriksson samt gubbarna Joakim Åström och Gustaf Hermansson.

Tävlingen, som nog kan liknas vid öppna lettiska mästerskapen då Lettland hade med 48 av 73 spelare, rullade igång med 6 grupper där de 8 bästa i varje grupp fick vidare till finalgrupp. Sverige fick med alla spelare till finalgrupperna som körde igång efter ett kort lunchuppehåll. Även här fortsatte de svenska framgångarna då Oscar tog hem den ena gruppen och Hans den andra gruppen efter att bara ha tappat tre poäng på hela dagen. Uno slutade på 8:e plats i sin finalgrupp och Åström på 12:e plats i ena finalgruppen efter att stabilt försvarsspel. Tydligen lönar det sig att nöta försvar  vecka effter vecka i Umeligan. Även Gustaf Hermansson tog en playoff-plats efter att i sista omgången ha spelat en direkt avgörande match mot Mykhaylo Shalomayev och där visat upp sitt fina anfallsspel o vunnit klart med 7-2. Liv missade tyvärr play-off men tog några riktigt fina skalper under dagen, bland annat poäng mot Sandis Kristaps Lagzdiņš.

I 1/16-delarna tog det slut för Hermansson och Åström mot Rolands Riekstiņš respektive Davis Apfelbaums. Uno Österman tog sig dock vidare efter en tuff serie mot Mikus Saulitis där han vände ett 2-3 underläge till vinst med 4-3 i matcher och i 1/8-delen väntade känt motstånd för Uno. Det var pappa Hans som väntade som enkelt slagit ut den lettiske junioren Roberts Livmanis. 

Nu blev det dock rejält mycket tuffare för Hans. Serien blev rätt låst då det var tydligt att spelarna känner varandra väldigt bra efter många timmars träning tillsammans. Det var dock Uno som plockade fram en del oväntade vapen i form av nya dragning då han satt både nacka o hjerpe samt en del backskott samtidigt som han lyckades stänga ner Hans ordenligt. ”Det kändes som han visste vad jag skulle göra innan jag själv visste det” var Hans kommentar efteråt. 

Innan 1/8-delen

I nästa omgång fick Uno Sandis Kristaps Lagzdiņš som motståndare och även har visade han upp ett mycket fint spel. Det räckte dock inte hela vägen till vinst men han tog två matcher och skakade om Sandis rejält.

Samtidigt hade Oscar en relativt bekväm resa då han avfärdat i tur och ordning Ville Henttonen, Ritvars Felkers samt Davis Apfelbaums innan Rainers Kalniņš väntade i semifinal och här blev det allt annat än en bekväm resa då Rainers hade ca 40 sjövilda letter i ryggen.

Oscar inledde serien starkt med en 5-2 vinst i första, en snöplig förlust i andra där det kändes som Rainers hade marginalerna med sig och sedan ytterligen en tydlig vinst i tredje matchen. Sedan hittade dock Rainers igen en bra centrifug i första som han satt några gånger samtidigt som en viss nervositet smög sig på hos Oscar. Denna nervositet gjorde att dragningarna inte satt lika bra som de brukar och att Rainers kunde ta hem matchserien efter att ha vunnit match sju med 2-1. Även det blev förlust denna gång så kan det ändå ses som ett styrkebesked från Oscar då han återigen visade att han rent spelmässigt är klart bättre än Rainers som efter detta kommer vara rankad som etta i världen. 

Finalen blev i och med detta en lettisk uppgörelse mellan Rainers Kalniņš och Sandis Kristaps Lagzdiņš som Rainers tog hem i 4 raka matcher.

Samtidigt fick Oskar spela match om tredjepris mot dagens riktigt stora överrakning – Emīls Liepiņš – som var rankad 269 i världen innan tävlingen och har aldrig varit nära topp 100. Han hade tagit sig till semifinal efter att ha slagit ut först Mārcis Radelis och sedan  Rolands Riekstins i sjunde och avgörande matchen i båda serierna och i kvarten vann han återigen en sjunde och avgörande match. Denna gång mot Benjamin Suominen. Mot Oskar hade han dock inget att hämta.

När det sedan var prisutdelning blev det mycket spring av svenskar upp på prispallen. I juniorklassen fick Uno pris som näst bästa junior, med endast Åströms banneman Davis Apfelbaums före sig. Hans fick pris som bästa veteran och belönades för det med bland annat ett 12-pack öl (ett riktigt veteranpris). Och som tidigare nämts tog Oscar hem bronsmedaljen i öppna klassen.  

Juniorpallen

Veteranpallen

Riktiga pallen

Lämna ett svar