Oscar vann Masters 11 år efter debuten

Av Joakim Åström
I Bildspel
28 mars 2022
0 kommentarer

För andra gången på raken fick Swedish Masters en Henriksson överst på pallen. Denna gång var det dock Oscar och inte Lars som fick kliva upp på toppen. Oscar debuterade i Masters 2011 när han var 11 år gammal och slutade då på plats 138. År 2022, nästan precis dubbelt så gammal som vid debuten lyckades han alltså ta hem förstaplatsen i tävlingen vilket även var hans första seger i en Super Series-tävling. 

Swedish Masters var återigen tillbaka i Stockholm efter ett år utflykt till Umeå och efter ett års uppehåll på grund av Covid-pandemin. Det var dessutom i år 40 år sedan första SM:et i bordshockey spelades vilket senare utvecklades till Swedish Masters och årets turneringen besöktes av Göran Agdur som vann tävligen 1982. Tävlingen avgjordes likt senast den spelades i Stockholm på Scandic Ariadne och hade lockat 88 deltagare från 11 länder. Startfältet var inte bara brett utan även spetsigt med de topprankade spelarna från Lettland, Finland, Norge och Tjeckien. Dessutom var så klart hela sverigeeliten på plats plus några gamla storstjärnor som gjorde comeback.

På förmiddagen rullade spelet igång med 6 kvalgrupper innehållande ca 15 spelare i varje grupp där topp 8 gick vidare till finalgrupp. Noterbart från kvalspelet var att några svenskar gjorde överraskade starka insatser. Andreas Koppe och Marcus Hilling tog sig vidare till topp 48 trots att de var seedade 63:a respektive 74:a. Riktigt starka prestationer med andra ord. Även Anders Pettersson gjorde ett starkt kval och tog sig för fjärde tävlingen på raken vidare till finalgrupp. Tyngre gick det för de comebackande före detta landslagsstjärnorna Markus Enander (fd Nilsson), Rickard Sjöstedt och Fredrik Axelsson som alla tre oväntat missade topp 8 i sina kvalgrupper vilket nog visar på att det inte är enkelt att komma in matchotränad och prestera på toppnivå. 

Efter lunch började kampen om slutspelsplatserna där 32 spelare gick vidare till 1/16-delsfinal. Glädjande var att två svenska juniorer tog sig till play-off med god marginal då Eddie Nilsson och Uno Österman slutade nia respektive tia i samma finalgrupp och där lär vi ha ett riktigt spännande junior-sm att se fram emot. Det blev rejält tuffa matcherserier som gick till sjunde avgörande match för båda två. Uno hämtade upp 0-3 underläge genom tre raka suddenvinster men förlorade tyvärr sudden i sjunde matchen och åkte ut mot Benjamin Suominen. Även Eddie hamnade i underläge med 0-2 och 2-3 mot Valentin Dietze men lyckades ta hem match sju ganska klart och fick lite revansch för sina förluster i sjunde och avgörande i säsongens tidigare GP tävlingar. I nästa omgång tog det dock slut för Eddie då han stötte på Roni Nuttunen

Nuttunen hade i omgången innan slagit ut Richard Pedersen. Pedersen som av många tippats som säsongen överraskning visade att det snacket inte var taget helt ur luften genom att ta en av play-offplatserna från en lågt rankad position vilket var starkt.

I övrigt så innehöll några av 1/16-finalerna både en del skrällar och en hel del dramatik. Emil Larsson skrällde rejält mot regerande mästaren Lars Henriksson och vann serien med 4-1 efter tre vinster i sudden. Emil fortsatte sedan att spela bra och tog två matcher mot världssexan Rainers Kalnins men det räckte inte hela vägen till vinst.

Även att Fredrik Johansson slog ut träningskamraten Joakim Lundin får ses som en skräll då Lundin enligt uppgift har klar plusstatistik på träning mot Fredrik senaste tiden. Serien var otroligt dramatisk där Fredrik vann match sex i sudden och sedan sjunde med 1-0. Nyckeln till Fredriks vinst var ett otroligt aktivt försvarsspel vilket gjorde att han lyckades nolla Jocke i tre av matcherna. Fredrik var sedan ytterst nära att även slå ut Patrik Petr och hade ledningen med 3-1 men tappade till 3-4. 

Vidare visade slutspelsräven Östlund att takterna fortfarande sitter i. Efter att han mer eller mindre fått jaga livet ur sig för att få 2-2 mot en 10-årig Emil Uimonen i kvalgruppen och inte lyckats med ett enda uppspel mot Simon Thomas i finalgruppen tog han sig samman när det vankades slutspel och slog först ut Olof Blume med 4-3 i matcher och sedan även Hugo Lönnqvist med 4-2 efter att ha matat in skyfflar i första krysset. Peter mötte sedan Kevin Eriksson i kvartsfinalen men då var energin slut och det tog tvärstopp. 

Mest noterbart från kvartsfinalerna var nog att Roni Nuttunen tog tre raka vinster mot Patrik Petr för att sedan lämna WO då han skulle hinna med färjan hem till Finland. Detta skapade en del missnöjde bland övriga deltagare men är inte något brott mot reglerna. Detta gjorde att Patrik Petr fick en semifinalplats där han ställdes mot Sandis Kristaps Lagzdins som haft en ganska bekväm resa mot semin genom att i tur och ordningen slå ut Bjarne Axelsen, Magnus Klippen och Rolands Riekstins. Sandis tog även hem semin rätt klart med 4-1 i matcher

Oscar Henriksson hade samtidigt haft en på pappret tuffare resa fram mot finalen då han redan i kvartsfinal ställdes mot topprankade Rainers Kalnins. Oscar hade innan det slagit ut Vegard Klippen och Juho Rautio utan problem. Inte heller Kalnins vållade några större problem utan det blev en tydlig 4-1 vinst där Oscar hade full koll på Kalnins dragningar. I semifinalen väntade sedan Kevin Eriksson och även här kändes det som att Oscar hade koll och var den klart bättre spelaren även om det stod 2-2 i matcher efter att Kevin tagit två segrar i sudden varv en efter ett riktigt så kallat turmål i sudden nummer två. Oscar lät sig dock inte knäckas av den motgången utan tog hem de två kommande matcherna på ett stabilt och kontrollerat sätt. 

Finalen mellan Oscar och Sandis blev dock en riktig nagelbitare som gick till sjunde avgörande match. Sandis bjöd framförallt på ett väldigt bra försvarsspel samt en riktigt bra skyffel i bortre. Den sjunde och avgörande matchen stod och vägde länge även om det kändes som Oscar kontrollerade händelserna. Han tog ledningen med en centrifug efter ca 1,5 minuter men sedan kvitterade Sandis med en skyffel med drygt 2 minuter kvar. Oscar svarade dock upp direkt och satte en spjass i anfallet efteråt för att göra ytterligare några snabba mål vilket gjorde att sista 30 sekunderna kunde spelas av till taktfasta applåder från den med bordshockeymått mätt rätt stora publiken innan Oscar kunde fira sin första seger i Super Series.

Publik Masters 

Bronsmatchen togs hem av Kevin Eriksson.

I stort sett lika kul som att se toppen göra upp är det att se ungdomarna från främst Närke Bordshockey-klubb spela och ha kul lite längre ner i placeringslistan. Kanske har vi 2033 vinnare av Masterna bland dessa spelare. 

Fullständiga resultat

Lämna ett svar