Oscar gick som tåget i Umeå

Av Joakim Åström
I Bildspel
5 oktober 2019
0 kommentarer

Lördagen den 5 oktober avgjordes Bothnia Cup för 13 gången och i år hade tävlingen GP-status för första gången och fick inleda GP-säsongen 2019/20

Tävling lockade 20 taggade bordshockeyspelare till start och noterbart var att Emil Larsson gjorde sin första tävling för sin nya klubb, arrangörerna Umeå HSS. Emils övergång till UHSS måste förövrigt ses som bordshockeys-Sveriges största värvning på många år.

Efter det glamorösa SM-arrangemanget med älvsutsikt, takdekorationer och slutspel i en Festvåning var det mer back to basic denna gång med en undanskymt lokal i en sportanläggning.

Spelupplägget för dagen var först en rak serie där alla mötte alla och sedan delades gruppen precis på mitten med en A-grupp och en B-grupp där att spelarna tog med sig inbördesresultaten från kvalgruppen och mötte spelarna i gruppen en gång till.

Efter detta följde A-slutspel för de 12 högst placerade spelarna och B-slutspel för de övriga. Detta innebar att alla 10 i A-gruppen var klara för A-slutspel men också att ettan och tvåan från B-gruppen tog sig vidare till A-slutspel. Det fanns alltså en hel del att spela om även i B-gruppen.

Kvalgruppen bjöd inte på några större överraskningar utan de 10 högst rankande spelarna var de som tog sig vidare till A-gruppen även om det var tight precis runt strecket med tre spelare bara 1 poäng efter 10:an

A-gruppen togs sedan hem av Oscar Henriksson i stor stil (hela 10 poäng före tvåan) efter bara två förluster totalt i både kvalgrupp och A-gruppen. Båda dessa förluster kom förövrigt mot Henrik Nilsson som gick mycket starkt och knep fjärdeplatsen vilket innebar en direktplats i kvartsfinalerna.

I B-gruppen togs de två sista slutspelsplatserna av Joakim Åström och Jerry Wikström som fick möta Emil Nilsson respektive Olof Blume. Övriga åttondelar bestod av Lars-Erik Svensson mot Stefan Lemming samt Herman Steen mot Anton Jalneskog.

Alla åttondelar blev relativt jämna där Olof vann mot Jerry med 4-2 i matcher. Herman mot Anton med samma siffor där Herman fick tag på Antons dragningar och firade framgångar med vänsteryttern. Även i matchserien mellan Lemming och LES blev siffrorna 4-2 efter att Lemming hämtat igen ett 0-2 underläge och avgjort de två sista matcherna i sudden. I den sista 8-delen kom dagens största skräll då Åström lyckades hämta igen ett 1-3 underläge mot sin nya lagkamrat till vinst med 4-3 efter att ha plågat Emil med centrifuger och välriktade backskott.

I kvartfinalerna fortsatte Oscars segertåg och han slog ut Herman enkelt med 4-0 i matcher. I matchserien mellan Henrik och Olof lyckades inte Henrik riktigt få till samma framgångsrika spel som i gruppspelen och åkte på 4 raka förluster även om alla matcher var målmässigt jämna. Svedman tog hem serien mot Lemming med 4-1 och veteranvärldsmästaren Östlund lyckades efter visst besvär avfärda Åström med 4-2 i matcher.

Detta gjorde att semifinalparen blev ungdomarna Oscar mot Olof samt gubbarna Östlund mot Svedman.

Oscar fortsatte att gå som tåget även om han tappade en match i semifinalen och gubbkampen togs hem av världsmästaren.

Finalen igång

Det blev alltså en repris av den smått legendariska SM-kvartsfinalen från i våras i finalen och frågan var om Östlund skulle lyckas upprepa sin seger från SM eller om Oscar skulle få revansch.  Första matchen började likt SM-serien, målsnålt och med Peter som vinnare men sedan kom Oscar igång och särskilt i de sista två matcherna var det klasskillnad där Oscar formligen öste in stenhårda och supersnabba spjassar och vann finalen komfortabelt med 4-1 i matcher och fick alltså revansch för den snöpliga förlusten på SM

Prispallen

I B-slutspelet gick den unge och talangfulle Eddie Nilsson på som en ångvält och tog hem det slutspelet efter att ha besegrat Patrik Karlsson med 3-1 i matcher i finalen.  

Eddie Nilsson vinnare B-slutspel

Lämna ett svar