Arseniy Stolyarov slog Edgars Caics i finalen av Riga Cup

Av Markus Bengtsson
I Bildspel
3 december 2018
1 kommentar

 

Inga svenska toppspelare på plats, men positiva överraskningar av Anton Jalneskog och Lukas Gustavsson.

I årets Riga Cup deltog sju svenska spelare, något färre än de senaste åren. Bland elitspelarna fanns både världsettan Maxim Borisov från Ryssland och den regerande världsmästaren Edgars Caics från Lettland på plats.

Totalt deltog 250 spelare från 12 olika länder i årets Riga Cup. Tävlingen  startade på lördag morgon med ett förkval för de lägst rankade spelarna. Efter lunch drog huvudturneringen igång med 10 kvalgrupper med 19 spelare i varje. Från varje kvalgrupp gick de åtta bästa vidare till Semifinalgrupp. övriga spelare fick spela vidare i placerigsgrupper. Till semifinalgrupperna fick vi med oss fem svenskar Truls Månsson, Fidde Hansson, Anton Jalneskog, Lukas Gustavsson och Markus Bengtsson

Under lördagkvällens semifinalgrupper lyckades inte Truls att knipa en av de tolv översta placeringarna och gick således inte vidare till söndagens spel.  Markus Bengtsson tröttnade rejält och var aldrig nära att gå vidare. Bättre gick det för Fidde Hansson som tog en stabil nionde plats och gick vidare med ett par poängs marginal. I gruppen med Anton Jalneskog och Lukas Gustavsson blev det mer dramatiskt, Anton och Lukas slutade båda på 17 poäng. Anton hade marginalerna på sin sida den här gången och knep den tolfte platsen i en inbördes historia med fyra spelare, alla på samma poäng. Lukas hamnade på fel sida strecket på en fjortonde plats.

Till söndagens finalgrupper hade 48 spelare tagit sig. Således 24 spelare i varje finalgrupp och de 12 främsta i varje grupp gick vidare till slutspel. Anton och Fidde fick det jobbigt i den stenhårda konkurrensen och slutade på tjugotredje respektive tjugofjärde plats i deras finalgrupp. Maxim Borisov vann planenligt sin finalgrupp medan Edgars Caics lika planenligt vann den andra. Med Caics Och Borisov på olika sidor av slutspelsträdet räknade de flesta med att det skulle gå som vi blivit vana att se de senaste åren – Caics mot Borisov i final. Men en heltaggad Patrik Petr (TJE) ville annorlunda och slog överraskande ut Borisov redan i åttondelsfinal med siffrorna 4-2.

Redan i sextondelsfinal bjöds publiken på en hel del spänning. Sandis Kristaps Lagzdins vann det hellettiska mötet mot Valts Smagars med 4-3 i matcher. Vesa Houtelin (FIN) förlorade sin sextondelsfinal mot Nikita Pavlov (RYS) i en sjunde och avgörande match.

Bland kvartsfinalerna tilldrog sig matchen mellan Atis Silis (LET) och Nikita Zholobov (RYS) mest av publikens uppmärksamhet. Silis har tillhört den absoluta världseliten i flera år och vann VM 2013. Zholobov har visat fin form hela hösten och radat upp fina placeringar hemma i Ryssland. Här drog Zholobov det längsta strået och kunde vinna ganska komfortabelt med 4-2. i en annan kvartsfinal ångade Patrik Petr på och kunde till slut vinna mot en annan överraskning, Rainers Kalnins (LET), med 4-3. Kalnins lyckades med nöd och näppe ta sig vidare till slutspel efter ett avgörande på inbördes möte. Edgars Caics vann som väntat sin kvartsfinal mot Oleksii Korabel (UKR) och Arseniy Stolyarov (RYS) vann lika klart mot Landsmannen Dennis Matveev.

I den ena semifinalen mötte Caics Zholobov och i den andra möttes Stolyarov och Petr. Stolyarov hade inga svårigheter mot Petr och vann klart med 4-0.  Den andra semifinalen blev betydligt jämnare. Zholobov pressade Caics rejält men till slut kunde Caics vända underläge 2-3 till seger 4-3.

Tredjeprismatchen blev en kort historia då Zholobov vann enkelt med 3-0. Finalen blev desto jämnare. Stolyarov gick upp till ledning med 3-0 i matcher innan Cacis vaknade till. Caics vann match fyra och fem, ställningen således 3-2 till Stolyarov inför den sjätte matchen. När slutsignalen ljöd var ställningen 3-3 och matchen gick till Sudden Death.  Här var Stolyarov starkast och kunde avgöra matchserien fram till 4-2.

Svenska placeringar:

46. Anton Jalneskog

47. Fidde Hansson

53. Lukas Gustavsson

56. Truls Månsson

74. Markus Bengtsson

123. Joakim Åström

168. Jan-Olov Hansson

En kommentar till “Arseniy Stolyarov slog Edgars Caics i finalen av Riga Cup”

  1. Micael Myrén skriver:

    Bra skrivet referat, Mackan!
    Grymt jobbat Anton o Lukas!!!

Lämna ett svar