Tung värvning av Umeå HSS

Av Peter Östlund
I
5 oktober 2019
3 kommentarer

Under sommaruppehållet inventerade klubbikonen och ordföranden Lars-Erik ”LES” Svensson sin spelartrupp och insåg efter några veckors statistiska analyser på Umeå Universitet vad som var fel.

Varför kallade du resten av spelarna till krismöte inför den annalkande säsongen 2019-20?

– Umeå HSS består mestadels av seniga gubbar. Jag vet att jag är en form av sexikon i vissa kretsar men bara därför behöver ju inte alla mina lagkamrater ta efter mig. Se bara på Herman Steen, Jimmy Mårdell, Petter Bengtsson och Jocke Åström. De har ju armar som Kermit och nästan tvättbräda på magen. Knappt fett på kroppen. Det håller inte i den moderna bordshockeyn. Vi behöver mer tyngd i laget. Bordshockey är ju en kraftsport och man måste även ha energidepåer att ta av i slutet av långa turneringar. Det är ju helt uppenbart att det är därför vi aldrig orkar hela vägen fram i lag-SM. Vad har vi för medaljstatistik i den turneringen? Jo, 2 guld, 4 silver och 17 jävla brons. Jag blir tunnhårigare bara av att tänka på det. Men vi har ju några ljuspunkter de senaste åren som vi får försöka bygga vidare på. T.ex är ju Jocke Gåfvels en rejäl spelare som jag vill se mer av. Och Peter Östlund har ju äntligen börjat lägga ut buken de senaste säsongerna. Tror t.ex att det var nyckeln till guldet i veteran-VM i somras. När Titovs energi tog slut i värmen i Minsk så orkade Östlund fortsätta bonka stenhårda skyfflar. Jag tror det sitter i magen.

Du pratade även om drastiska åtgärder tidigare. Vad gjorde du för förändringar i Umeå HSS inför säsongsstarten?

– Jag såg egentligen bara en quick fix. Vi var tvungna att till varje pris värva den tyngsta spelaren på Sverigetouren. Så Emil Larsson är vår numera. Det är en stor värvning på alla sätt. Om jag har beräknat rätt är Emil 2,14 m lång och väger 190 kg. Han har starka armar och ovårdat skägg. Det passar bra in i Umeå HSS moderna, lite ruffiga, stil. Dalmasen är ju även ättling till Gustav Vasa i rakt nedstigande led. Det både ser och märker man. Eftersom jag var med på Gustav Vasas tid så kan jag säga att det är slående likheter. Även i personlighet. Bägge gillar öl, har en härligt tjurig vinnarskalle och hatar danskar. Det är bra egenskaper. Emil har hårda skyfflar och ännu hårdare centrifuger. När jag har lärt honom kniven blir han en komplett spelare. Det största problemet vi har just nu är att hitta en tröja som passar honom. Men tills vidare får han spela i Jimmy Mårdells tröja.

Apropå Jimmy Mårdell. Inför den här säsongen petade du honom ur truppen. Varför just Jimmy?

– Han var helt enkelt smalast. Även om han var den klart bäste teknikern i klubben måste man se till helheten. Jimmy har även haft en mental svacka. Istället för att ställa sig i en småmöglig kall källare och tokträna vänsterytterinspel till centern började han åka på härliga löparresor till vackra Alperna. Löpning i soluppgång i fantastiska landskap och vin på kvällarna. Jag blir nästan lite äcklad när jag tänker på det. Bordshockey är motsatsen till det! Han har helt enkelt blivit för glamourös. Han har gjort en Pontus. Men även om jag ser Pontus som förlorad för all framtid tror jag inte det är fallet för Jimmy. Han är för nördig för att lämna bordshockeyn för gott. Han kommer upptäcka att han saknar regeltvister med Jocke Lundin, handskakningar med svettiga motståndare efter förnedrande förluster, ryggvärk och dålig stämning.

Jag bänkade ju även Marcus Andersson under hela fjolårssäsongen. Han började fokusera för mycket på jobbet, flickvännen och sitt fysiska välmående för att det skulle vara acceptabelt i Umeå HSS. Han började t.ex att träna löpning, mådde bra och förlorade fokus på bordshockeyn. Man kan säga att han tappade omdömet fullständigt. I bordshockeyn är det viktigt att sunka ner sig. Du måste kunna njuta av måndagkvällar i november när du iförd mjukis har bordshockeyspelet som enda sällskap. Kanske på sin höjd några påsar chips att sätta i sig. Med mangoraja-dipp. Där snackar vi norrländsk livskvalitet. Spjass och chips. Det är så du blir världsmästare. Men jag har pratat med Marcus inför denna säsong. Det blir comeback. Han sa att det inte blivit nån löpning på hela sommaren och att UHSS-tröjan sitter lite för tight över magen numera. Det är sånt man vill höra som ordförande för Sveriges förnämsta bordshockeyklubb. Vår tyngd kommer fälla avgörande den kommande säsongen. Jag kan här och nu utlova guld i lag-SM!

Vi fick även tag på nyförvärvet Emil Larsson inför debuten. Hur känns det att lämna Spjass Invaders för en övergång till en av Sveriges äldsta och mest meriterade bordshockeyklubbar?

– Jag kände att det inte är coolt att vara cool längre. Därför lämnar jag Spjass Invaders. Det är som att gå från ett rockband till ett dansband. Spjass Invaders hade alldeles för höga krav på en snygg frisör, rätt solbrillor och superdesignade matchställ men för låga begär efter bordshockeymedaljer. Därför kändes Umeå HSS som ett naturligt val. Här är man garanterad en medalj på lag-SM och alla i laget är antingen flintskallig eller gråhårig. Det kommer vara jag som lockar till mig brudarna på segerbanketterna framöver.

Du bor ju i Borlänge. Hur kom det sig att det blev Umeå HSS och inte någon mer närliggande klubb som t.ex United Stars?

– Det är nog mest för att jag fick chansen att spela i samma klubb som min barndomsidol LES. När mina skolkompisar hade posters på väggarna på Zlatan och Foppa hade jag en bild på LES på väggen. Övergången till Umeå HSS är det största som hänt mig. Det känns förstås extra bra att få inleda säsongen i den nya klubben på hemmaplan med EM-kvaltävlingen Bothnia Cup.

Umeå HSS önskar Emil Larsson varmt välkommen till den norrländska sekten och hoppas på stordåd redan i säsongspremiären i Umeå till helgen!

 

3 kommentarer till “Tung värvning av Umeå HSS”

 1. Eric Norén skriver:

  Underbart! Som vanligt bra glöd i pennan av UHSS ständiga sekreterare P. Östlund. Äntligen!

 2. Jimmy Mårdell skriver:

  Haha grym läsning! Kul med Emil och Marcus A, de fyller ut mina skor förhoppningsvis :)

 3. Fredric Axelsson skriver:

  Klart att en jätte som UHSS kommer och suger upp spelare från oss små inaktiva boutiquelag.

  Tycker också att artikelförfattaren glömde att poängtera att Umeå spelat typ 0-12 mot Emil de senaste åren, och numera slipper spela mot honom. Klart smart!

  Peter, som jag tippar ligger bakom kommunikén, har inte behövt besöka en frisör på ett tag, men skulle han verkligen lita på en frisör som inte är snygg?

  Flera månader senare kanske är lite väl sent att kommentera, men som inofficiell ordförande för Spjass Invaders är vi glada för Emils insatser för oss, som inkluderar ett silver i den mest spännande lagtävlingen på flera år, och hoppas att han inte drar 0-4 mot Spjass Invaders när vi gör comeback om några år, men inser att risken är stor.

Lämna ett svar