Tjurig gubbe klar för Umeå HSS

Av Peter Östlund
I
17 maj 2017
1 kommentar
Umeå HSS har redan ett gäng tjuriga gubbar i laguppställningen. Nu är det klart med en ny. Petter Bengtsson kände att Möllan Rouge inte var en tillräckligt glamourös klubb för hans spelstil och tog, efter tre års lirande i Umeligan, mod till sig och frågade om lov att få spela i Sveriges förnämsta gubbklubb. Umeå HSS kallade genast till byaråd för att diskutera om det var möjligt att en nästanskåning från Småland skulle få äran att representera Norrlands stolthet. Att som nästanskåning från Småland ändå ha överlevt tre survintrar i Umeå fällde avgörandet. Petter bedömdes klara av det hårda klimatet och accepterades som wannabe-norrlänning och bya-äldsten Lars-Erik LES Svensson förkunnade för den chockade folkmassan på Rådhustorget att övergången till Umeå HSS inför säsongen 2017-18 var ett faktum.

Eftersom bordshockey-Sverige säkert undrar hur det kom sig att Petter blev UHSS:are gjordes en intervju med honom:

Petter, du är ju den taktiska skånska gnetbordshockeyn personifierad och en av urfäderna i skånsk bordshockey trots att du ju inte är skåning. När deltog du i din första tävling och hur länge har du spelat för skånska klubbar?

– Den första turneringen jag spelade var junior-SM 1985. Jag var 12 år då och hade väl egentligen ingen koll alls, men lyckades ändå ta mig vidare från första gruppen. Tror jag slutade på fjortonde plats av 60 deltagare. Då spelade jag för Växjö HsK, en klubb som jag och en klasskompis hade bildat. Något år senare gick jag dock över till Lunds HsK. 1987 spelade jag Öresund Cup för första gången.


Hur gick tankarna när du bestämde dig för att börja spela för Umeå HSS från säsongen 2017-18? Umeå HSS har ju varit kända för att helst spela med egenproducerade spelare eller de som vi verkligen tycker är umebor i själ och hjärta. Var du någonsin orolig för att Umeå HSS inte skulle acceptera ditt önskemål om övergång?


– Att börja spela för UHSS känns som ett naturligt steg. Jag har ju bott i Umeå i tre år nu och dessutom hunnit spela en drös tisdagar i Umeligan. Har pejlat läget med LES innan övergången så jag tänkte att det nog skulle lösa sig. När jag skulle välja ny klubb stod det mellan två möjligheter: UHSS eller en egen klubb, Förenade Muffinsmidjor. Det senare alternativet var lockande – jag hade tänkt mig en muffinslogo på chockladfärgad klubbtröja. Men nu känner jag att kan ta med mig något av denna anda in i UHSS.

Du flyttade ju till Umeå för några år sedan och har sedan dess varit en trogen deltagare i Umeligan. Hur är det att spela Umeligan tisdag efter tisdag efter tisdag…? Enligt pålitliga källor är du varje tisdag lika extremt laddad och sugen på att krossa alla i varje enskild match. Var får du motivationen ifrån att alltid vara så engagerad? Smittar det av sig på övriga deltagare i ligan eller är de lika trötta som vanligt?

– Det har nog blivit lite mer drag i Umeligan sedan jag kom hit. Jag är, som du säger, alltid lika motiverad. Det jag framför allt brinner för på tisdagarna är att samla nya förstaplatser i statistiken. Gick om Håkan Johansson för något år sedan. En milstolpe!

Själv saknar jag ju det kontinuerliga spelandet och prestigen i Umeligan, och de regelbundna vredesutbrotten som kunde drabba både mig och LES men främst Herman. Har du några intressanta detaljer att bidra med från Umeligan gällande detta? Har du själv flippat ur än? Har ni kvar priset ”Årets utbrott”?

– Det är helt riktigt att det har blivit en del starka känslor på tisdagarna. Förra veckan var jag så knäckt på LES att jag bara var tvungen att lägga mig på golvet. Herman har gått lös på ett spel en gång, men det var nog två år sedan. Jag tror att det oftast är LES som är orsaken… Han kan brista ut i en del svordomar själv, men det brukar stanna där.

Jag har hört rykten om att du ända sedan 80-talet har haft LES som din stora idol. Hur kommer det sig?

– Jag spelade ju mot LES första gången redan 1986. Det kanske var då idolskapet började? Det jag framför allt vill lära mig av honom är att sätta Kniven mot precis alla försvar. Otroligt frustrerande att släppa in!
Är övergången till Umeå HSS det slutgiltiga steget i att bli umebo på i tid och evighet? Hur trivs du uppe i norr? Vad är det bästa med Umeå? Vad är det sämsta?

– Det bästa med Umeå är mitt jobb på universitetet. En fantastisk miljö på många sätt! Men som akademiker får jag räkna med att vara flexibel, så det är nog inte alls säkert att jag blir kvar här. I nuläget vet jag inte alls vad jag ska göra när jag har doktorerat. Det jag inte gillar med Norrland är snöslasket. Det försvinner ju aldrig! Jag vill ha sol, sommar och en paraplydrink i handen. Helst året runt!

Du har ju varit med i tävlingssammanhang väldigt länge nu. Vad har du för ambitioner numera?

– Jag har nu drygt 30 år vid spakarna bakom mig. Det är fortfarande fantastiskt kul att spela och jag lär säkert fortsätta ett antal år till. Men jag har svårt att tänka mig någon mer ambitiös satsning med VM och andra internationella turneringar. Det är fullt tillräckligt för mig att spela lokalt och åka på några nationella turneringar varje år. Numera är lag-SM den enda riktigt stora höjdpunkten på säsongen. Det räcker bra för mig.

Umeå HSS har ju även varit kända för att kroniskt underprestera i lag-SM. Förutom favoritskapsguldet 2003 och skrällguldet 2004 har ju 90-talet och en stor del av 2000-talet bestått av fiaskon och ständiga tredjeplatser eller t.om kvartsfinalförluster trots att Umeå många gånger haft den starkaste uppställningen ”på papperet”, t.ex med LAW-line (Lindahl-Asplund-Wallén). Vad tror du att du kan bidra med till Umeå HSS och vad är ditt drömscenario på lag-SM 2018?

– Jag är, som många vet, en ständigt peppad lagspelare. Ambitionen är naturligtvis att vinna guld även med min nya klubb. Jag tror att jag kan sprida lukten av guld i laget. Mitt drömscenario på lag-SM 2018? Guld förstås! På banketten dansar vi break dance och jag bjuder på champagne.


Umeå HSS-tröjan är nu tryckt och nystruken inför säsongen 2017-18. Vi hälsar den mångfaldige guldmedaljören på lag-SM samt individuella VM-bronsmedaljören från 2005 varmt välkommen till Umeå HSS och jakten på nya guld i lag-SM. Heja Petter!

En kommentar till “Tjurig gubbe klar för Umeå HSS”

  1. Eric Norén skriver:

    Härlig kubbnyhet och som vanligt skrivet med glöd under pennan av herr Östlund!

Lämna ett svar