Favoritsegrar under SM:s första dag

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
25 maj 2017
0 kommentarer

Det bjöds inte på några större överraskningar under den första SM dagen då 6 specialklasser skulle avgöras. Många av klasserna hade klara favoriter som höll för trycket. Mest spännande blev det i den alltid så ovissa rookie-klassen.

Årets SM-tävlingar spelades i Lund i Skåne. Det var första gången någonsin som SM avgjordes i denna del av landet! Spellokal var Eoshallen, en stor luftig idrottshall. Ett vanligt problem med bordshockeytävlingar är annars att de spelas i för små lokaler och att det blir väldigt varmt. Vädrets makter hade dock bestämt sig för att testa detta ordentligt; under fredagen var det årets hittills varmaste dag, 25 grader och strålande sol. Det blev trots öppna dörrar väldigt varmt i lokalen när specialklasserna spelades.

Arrangören Matti Månsson styr upp sekretariatet. Tillsammans med sambon Elsa Hernbrant såg de till att årets SM blev en riktig bordshockeyfest.

Det var många medaljer som delades ut under SM:s första tävlingsdag.

Junior och knatte

Först ut var junior- och knatteklassen. Det var glädjande att se ovanligt många juniorer delta i år, totalt 12 stycken. Många av deltagarna gjorde sin första stora bordshockeytävling, men visade ändå prov på stor talang och vilja. Kan detta vara starten på nästa svenska bordshockeygeneration!?

Storfavorit att vinna junior var förstås Oscar Henriksson; att någon skulle kunna hota honom var det ingen som trodde på. Bakom honom var det dock ganska öppet – Stockholmsjuniorerna Uno Österman och Niklas Blomberg var det huvudsakliga förhandstipset för de andra medaljvalörerna, även om vissa varnade för Göteborgs Anton Jalneskog som börjat tävla första detta år men redan visat framfötterna. Det blev också dessa fyra som möttes i semifinal. Ogge vann sin semifinal mot Niklas enkelt och Uno vann ganska klart mot Anton. Finalen blev dock aldrig spännande, Ogge vann klart i fyra raka matcher. Uno fick tröst genom att vinna knattefinalen där han vann mot systern Liv. Bronsmedaljer där gick till Lukas Andersson och Frida Kralmark, två lovande knattar som vi kommer få se mer av.

Resultat Junior
Resultat Knatte

Semifinaler i knatteklassen: Liv Österman mot Frida Kralmark och Lukas Andersson mot Uno Österman.

Gruppspel i juniorklassen: Uno Österman mot Oscar Henriksson, som senare möttes i finalen.

Prispall juniorklassen: Guld till Oscar, silver till Uno och brons till Anton Jalneskog och Niklas Blomberg.

Veteran och 55+

Veteranklassen blir större och starkare för varje år då fler och fler elitspelare passerar 40-strecket. 27 spelare kom till start i år, nästan lika många som i en GP-tävling. Det fanns många förhandsfavoriter: Joakim Lundin, Lasse Henriksson, Anders Ekestubbe, Peter Östlund för att nämna några. Starkast i kvalgrupperna var Jocke, men även Lasse visade att det inte är något fel på formen trots sparsamt tävlande det senaste året. Två av kvartsfinalerna gick till en sjunde avgörande match där Patrik Hellström och Rickard Sjöstedt visade sig starkast till slut (mot Truls Månsson respektive Anders Ekestubbe). Lasse Henriksson vann med 4-2 mot Peter Östlund medan Joakim Lundin fick en enklare resa mot Fidde Hansson (4-0). I semifinalerna vann sedan Lasse överraskande lätt mot Rickard (4-1), liksom Putte mot träningskompisen Jocke (4-1). I finalen visade flerfaldige Sverigemästaren Lasse Henriksson att han fortfarande är bästa gubben i Sverige genom att slå Putte Hellström i fyra täta matcher.

Resultat Veteran

Final i veteranklassen: Patrik Hellström mot Lasse Henriksson

Prispall veteran: Guld till Lasse Henriksson, silver till Patrik Hellström, brons till Joakim Lundin och Rickard Sjöstedt (ej på bild)

Gruppspelet i veteranklassen låg även till grund för slutspelet i 55+ klassen. Här dominerade Lars-Erik Svensson genom att först besegra Björn Ingevaldsson i semifinalen och sedan Jerry Wikström i finalen, i båda fallen med 4-1 i matcher. Det andra bronset gick till hemmaspelaren Sten Svensson. Vi noterar också att vi i startlistan för första gången saknade legenden Birger Hedström som spelat alla SM-tävlingar sedan 1984, men förra året tackade för sig.

Resultat 55+

Final i 55+: Jerry Wikström mot Lars-Erik Svensson

Prispall i 55+: Guld till Lars-Erik Svensson, silver till Jerry Wikström och brons till Björn Ingevaldsson och Sten Svensson.

Dam

I damklassen blev det deltagarrekord, 9 spelare kom till start. Storfavorit var förstås Caroline Eriksson som vunnit dam-SM de 6 (!) senaste gångerna. Det fanns dock ett frågetecken för formen då hon haft ett ganska långt uppehåll pga utlandsresa. Främste utmanare var Sissie Wikström, som visat gryende form de senaste månaderna, och kanske Maria Elena Pettersson, tidigare silvermedaljör, som gjorde en liten comeback efter två års frånvaro från bordshockeyn.

Gruppspelet blev oväntat jämnt där spelarna slog varandra, och det var länge oklart vilka som skulle ta de fyra semifinalplatserna. Till slut blev det de tre ovan nämnda spelarna samt Susanna Pössl, som tog fina skalper i gruppspelet mot både Maria och Sissie. I semifinalerna hade Maria dock inga problem att vinna mot Susanne i fyra raka matcher. Desto mer spännande var det mellan Carro och Sissie; de två har mötts i många SM-finaler genom åren och kan varandra väl. Matcherna blev täta och välspelade, men Carro vann till slut med 4-2 i matcher. I finalen vann sedan Carro mot Maria i fyra raka, om än jämna, matcher.

Resultat Dam

Semifinal i dam: Caroline Eriksson mot Sissie Wikström

Prispall dam: Guld till Caroline Eriksson, silver till Maria Elena Pettersson och brons till Susanna Pössl och Sissie Wikström (ej på bild)

Rookie

En av de roligaste och mest ovissa klasserna på fredagen brukar vara rookie-klassen, där spelare som aldrig tidigare spelat SM gör upp. Så var även fallet i år. Eftersom det var första gången SM gick i Skåne gick favoritskapet främst till någon av de många skåningarna som spelat i flera år men aldrig varit med på SM tidigare: Joel Hall, Richard Petersson, Daniel Nilsson Pålsson och Julian Elvén. Andra nya spelare som spelat bra i år som också nämndes i förhandssnacket var Johan Yrlid och Mathias Blomquist.

I den första kvalgruppen infriade de orutinerade favoriterna för trycket: Richard, Johan, Daniel och Mathias gick alla vidare till kvartsfinal med god marginal. I den andra kvalgruppen blev det betydligt jämnare. I toppen hamnade lite mer oväntat Patrik Larsson och Stefan Fagerström före rutinerade Mats Johansson. Joel Hall knep den sista kvartsfinalplatsen, precis före Kenny Kunto och Julian Elvén.

I kvartsfinal hände det något ovanliga att båda gruppettorna fick stryk mot gruppfyrorna: Mathias slog Patrik enkelt med 4-1 och Joel besegrade Richard också med 4-1. Daniel vann sin kvart storstilat mot Stefan med 4-0 medan Johan fick kämpa ner Mats, 4-2. Johan vann sedan sin semifinal ganska enkelt mot Mathias med 4-1 i matcher, medan Daniel gick en riktig holmgång mot Joel. Efter att ha vunnit varannan match, varav flera i sudden death, skulle allt avgöras i en sjunde match. Där visade sig Daniel vara den med bäst psyke vilket gav kom en finalplats. Där väntade en utvilad Johan som vann den första matchen, innan Daniel lade in en extra växel och vann fyra raka matcher och därmed rookie-SM-titeln.

Resultat Rookie

Final i rookie: Daniel Nilsson Pålsson mot Johan Yrlid

Prispall rookie: Guld till Daniel Nilsson Pålsson och silver till Johan Yrlid. Bronsmedaljörerna blev Joel Hall och Mathias Blomquist (ej på bild).

Kommentera