Öresund Cup

Tävlingstyp GP
Tävlingsklass Öppna
Arrangör Avantgarde Lund
Datum och tid 22 oktober 2016
Ort Lund
Tävlingslokal Logen i Lund (visa karta)
Deltagare 35 st
Länkar Resultsida

 

"Det spelas för lite cuper i Öresund", sa Börje Ahlstedt med gråten i halsen till Ricky Bruch när de skådade soluppgången från skinnarviksberget efter en lång natt över borden. Ett frö var sått, och fick i sinom tid fotfäste och antog formen av Sveriges mest anrika GP-turnering i bordshockey. Så lyder åtminstone legenden enligt bordshockeybibelns författare Jan Gradvall, som äntligen vågar ta bladet från munnen efter att under årens lopp varit tystad av en hotfull gestalt med artistnamnet "Mike Lakeislet" (vars intressen i historien förblir en gåta). Stig Ankardal var först ut att höja bucklan, och sedan dess har glamourhockeyn rullat på.

Året är 2016, och ÖC spelas för 32:a året i rad. Spelplats är Lund, vilket gör att bilresenärer från övriga Sverige sparar tio minuter relativt resan till Malmö. Turneringen gör, som ni ser, succé redan innan den hunnit starta. Den ständigt så förolämpningssugne Mattias Kralmark bjuder in till lokalen "Logen" (läs: trösklada, ej teaterloge), pittoreskt benägen mellan E22, partikelacceleratorn MAX IV och ett gäng rapsfält. Lokalen är som skapad för bordshockeyverksamhet, men kräver en bil/bussfärd om man inte vill värma upp med en fyrtiominuterspromenad dagen till ära.

Tvekar du på att anmäla dig? Känner du att ÖC är något av en slentrian-GP, insprängd mellan en slängpolska på dignande prisbord och ett poängregn i huvudstadsglitter? Då kan jag upplysa om att ingen annan GP är 50% Öre, 50% Sund, 100% CUP. Lokalen kommer vara briljant, likaså sekretariatet (anfört av Mats Johansson), samt bilparkeringen. Jag kan faktiskt för mitt liv inte begripa vad som inte skulle vara briljant med ÖC 2016. Så släpp tankarna på att du "nog behöver vara hemma" den annars så trista helgen i oktober, och anmäl dig. Nu.

 

Spelupplägg

Deltagarna seedas (efter alternativ lista) in i två kvalgrupper som spelar parallellt under förmiddagen. De tolv bästa i varje kvalgrupp avancerar direkt till finalgrupp, dit man tar med sig sina tidigare resultat (d.v.s. i finalgruppen möter man enbart spelare från den andra kvalgruppen). Dessutom spelar de två som slutar på plats 13 i vardera kvalgrupp en direktavgörande match om en sista plats i finalgruppen (som således kommer bestå av 25 spelare).

Plats 1 - 16 i finalgruppen avancerar till A-playoff. Plats 17-24 i finalgruppen spelar A2-playoff.

De som inte avancerar till finalgrupp spelar placeringsgrupp (dit inga resultat tas med). Plats 1-7 i placeringsgruppen plus plats 25 i finalgruppen spelar sedan B-playoff.

Noterbart är alltså att plats 17-24 i finalgruppen spelar playoff för att fastställa slutplaceringen. Detta för att öka antalet matcher för varje spelare. Väljer du att storma ut ur lokalen efter missat A-playoff riskerar du således att halka ner ett par placeringar i slutresultatet. Observera att B och A2 - playoff spelas i bäst av 5 matcher, till skillnad från A - playoff som alltid spelas i bäst av 7.

 

Hålltider

Lokalen öppnar 08.00, och senast 9.30 vill vi se att du har checkat in. Tävlingen är schemalagd att dra igång 10.00.

Lunchpaus inträffar efter gruppspelet, c:a 12.30. Då ingen servering finns tillgänglig inom rimligt gångavstånd ser vi till att det finns bilar nog att köra samtliga deltagare till matställe efter eget val.

Final- och placeringsgrupper kör igång 14.00, följt av playoff c:a 16.00.

Deltagaravgiften är 150 kr och kan antingen betalas kontant på plats eller swishas till 0761467339. Juniorer (födda 1998 eller senare) betalar en femtiolapp.

För att få spela en nationell tourtävling (likt Öresund Cup) behöver varje spelare dessutom vara licensierad i Svenska Bordshockeyförbundet. En licens kostar 100 kr och varar säsongen ut. En olicensierad spelare har möjligheten att lösa en engångslicens på 20 kr, men denna gäller givetvis enbart för turneringen i fråga och kan bara lösas en gång per säsong. Är du junior eller aldrig tidigare licensierad kostar licensen en tjuga för hela säsongen.

På kvällen efter tävlingen vankas sedvanligt umgänge med mat och dryck i centrala Lund. Skriv i facebookevenemanget om du planerar att vara med (senast onsdagen 19/10)!

https://www.facebook.com/events/144382519299951