Tävlingar

Sverigetouren

Tävlingssäsongen börjar den 1 september och pågår normalt sätt till SM i början av maj. Sverigetouren är samlingsnamnet på alla av förbundet sanktionerade tävlingar under säsongen. Tävlingar utanför tävlingssäsongen räknas inte in på Sverigetouren.

Nationella och lokala tävlingar

Tävlingarna på touren kan delas in i nationella och lokala tävlingar.

De viktigaste nationella tävlingarna är SM, Swedish Masters och 4-5 GP-tävlingar. Förbundet utser arrangörer av dessa tävlingar innan tävlingssäsongen börjar. Varje licenserad klubb har dessutom rätt att utöver dessa anordna en nationell tourtävling (TT) per säsong.

Övriga tävlingar är lokala tävlingar. Många klubbar arrangerar regelbundet mindre tävlingar i vad som kallas lokala ligor. Dessa tävlingar är lite mer avslappnande i karaktär och ett utmärkt tillfälle för nya spelare att pröva på att tävla i bordshockey.

Kval till internationella mästerskap

Varje tävling på Sverigetouren ger deltagarna en poäng baserat på placering och nivå på tävlingen. De fyra bästa poängen under en säsong avgör spelarens placering på Sverigetouren. Endast licenserade spelare kan tillgodoräkna sina poäng på Sverigetouren.

Sverigetouren ligger till grund för kvalet till sommarens internationella mästerskap (EM eller VM). Utöver tävlingarna på Sverigetouren räknas även de största internationella tävlingarna in i kvalet (”Super Series” och ”Majors”).

Läs mer om de olika tävlingstyperna, poängsättningen och landslagsuttagningen i Tävlingsföreskrifterna.