Svenskt fiasko i lagtävlingen

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
20 juni 2018
0 kommentarer

Det blev ingen lyckad lagtävling för det svenska laget i den öppna klassen. Trots två matcher upp inför sista rundan mot Finland i kvartsfinalen blev det förlust. Desto bättre gick det för svenskarna i de inledande kvalgrupperna i den individuella klassen.

I de senaste mästerskapen har det varit ont om framgångar för det svenska laget. Förra året blev det förlust redan i kvartsfinal mot Ukraina, och det blev en liknande historia i år.

Gruppspelet blev mest en formsak. Förlust mot starka Lettland men enkla vinster i övriga lagmatcher. Det mest intressanta var att se Oscar Henriksson anlända till lokalen strax innan lunch fortfarande iklädd studentmössa och synnerligen påverkad av nattens studentfest. Det hindrade honom inte från att hoppa in mot tävlingens svagaste lag Vitryssland och pulvrisera motståndet.

I kvartsfinalen väntade så Finland, som något överraskande hade förlorat mot Ukraina i sin grupp. Sverige ställde upp med Hans Österman, Oscar Henriksson, Lasse Henriksson, Finn Fries och Joakim Lundin. Första rundan såg ut att gå klart till Sverige men några sena mål gjorde att vi bara låg en match upp. Efter andra rundan var det utjämnat och sedan följdes lagen åt ytterligare en runda.

Kvartsfinal mot Finland. Foto: Egīls Belševics

Inför den fjärde rundan ville både Hans och Joakim byta ut sig själva då de gått halvdåligt. Efter lite övertalning och taktiksnack valde vi att vänta en runda, bl a då Hans fick ett lite beskedligare motstånd och Jocke skulle möta Roni Nuttunen; en otacksam uppgift för en inhoppare. Det visade sig vara ett bra beslut då både Hans och Jocke vann sina matcher. Sverige låg två upp inför sista rundan och kanske insmög sig en falsk säkerhet. Det var inte läge längre att byta utan vi körde på med samma lag i den sista rundan. Den började dock dålig och alla spelare hamnade tidigt i underläge. Oscar lyckades vända sin match men de övriga spelarna föll mer och mer efter, och det blev uppenbart från sidan att vi höll på att tappa matchen. Paniken smög sig in hos spelarna vilket förstås inte gör det lättare.

Finnarna hade förstås också järnkoll på läget, så när slutsignalen gick jublade de direkt medan svenskarna mer eller mindre bröt ihop. Otroligt tråkigt, och vi behöver nog överväga att köra lite mental träning inför nästa lagmästerskap.

I de efterföljande placeringsmatcherna blev förnedringen total när ett oengagerat svensk B-lag förlorade mot taggade estländare. Det hela slutade med en 7:e plats efter en överenskommelse om en minimatch mot Norge som avgjordes i en sudden death som mest spelades på skoj.

Rysk lagseger utan Borisov och Galuzo

Storfavoriterna Ryssland vann lagfinalen mot Lettland. Mest överraskande var att de spelade hela tävlingen utan sina två största stjärnor Maxim Borisov och Yanis Galuzo. Detta pga interna konflikter inom den ryska truppen där Borisov och Galuzo börjat ifrågasätta Titovs förehavanden vilket inte setts på med blida ögon. Även Ukraina har ett splittrat landslag efter interna konflikter. Som svensk kan det tyckas märkligt att bordshockey kan skapa sådana interna konflikter – även om det tydligen finns en hel del pengar med i spelet. Inte undra på att den riktiga politiken i de länderna är så infekterad.

Lettland mot Ryssland i finalen. Foto: Egīls Belševics

I bronsmatchen tog Finland revansch mot Ukraina från gruppspelet.

Många svenskar vidare till finalgruppen i den individuella klassen

Mellan gruppspelet och slutspelet i lagtävlingen spelades kvalgrupperna i den öppna individuella klassen. 128 spelare var indelade i 8 grupper där de 8 främsta gick vidare till morgondagens finalgrupp. Eftersom Sverige var värdnation hade vi hela 16 deltagare med.

Dags för start i öppna klassen. Foto: Egīls Belševics

Bäst gick Finn Fries, Hans Österman och Thomas Petersson som alla hamnade i toppen av sina grupper. Totalt gick 14 av de 16 svenskarna vidare. Något överraskande missade SM-tvåan Andreas Andersson att gå vidare; likaså Martin Lundén, som dock försovit sig ordentligt och kommit till lokalen precis innan start.

Lettisk seger i STIGA Open

En trevlig nyhet i detta mästerskap var sidoturneringen STIGA Open som spelades parallellt med kvalgrupperna i den öppna klassen. Tävlingen hade ingen EM-status utan var enbart en lättsammare tävling för spelare på plats som inte kvalat in till den öppna klassen. Det fanns även många tillresta svenskar som ville insupa EM-atmosfären och spela en tävling med stort internationellt deltagande.

Två 3Tunaspelare möts i STIGA Open. Foto: Christofer Glatz

Vann gjorde lettiska Aleksandrs Zernovojs. Bästa svensk blev Petter Bengtsson på en fjärde plats, som tyvärr tvingades avstå bronsmatchen pga kramp i handen. Till kvartsfinal gick även Richard Pedersen, Olof Blume och Niklas Blomberg men de åkta alla ut. Närmast var Richard som tappade en 3-0 ledning i matcher mot den blivande segraren.

Kommentera