Dubbla svenska lagguld under EM:s första dag

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
19 juni 2018
0 kommentarer

Det svenska veteran- och damlaget vann båda guld under den första EM-dagen. Individuella medaljer togs av Finn Fries, Joakim Lundin och Caroline Eriksson. Bra start på EM i den nya fina STIGA Sports arena i Eskilstuna!

Senaste gången ett internationellt mästerskap spelades i Sverige var 2010. Då var det lilla Överum som stod som värd. Turneringen spelades i en gymnastiksal och Sverige var fortfarande en stormakt i bordshockeyn. Mycket har hänt sedan dess. Bordshockeyvärlden har utökats med fler länder, Sverige har blivit nedknuffade från tronen och spelet har utvecklats.

Årets EM spelades i den nybyggda STIGA Sports Arena i Eskilstuna. Värd för mästerskapet var STIGA Sports, alltså tillverkaren av vårt kära spel. Bara det gjorde att tävlingarna fick en lite extra glamorös inramning. När man kom in till lokalen på fredag morgon var det nog många spelare som fick en liten ”wow”-känsla av att stå där bland alla spelen under den stora jumbotronen.

Starten på tävlingen blev dock lite rörig. Tre olika lagtävlingar skulle starta samtidigt och det tog ett tag innan alla spelare hittade rätt spel att stå på, men till slut så var vi igång.

Ingen medalj för juniorlaget

Eftersom Oscar inte längre är junior var alla i juniorlaget ovanligt unga. Lovande för framtiden, men för att de skulle ta medalj redan i år krävdes att allting klaffade. Förstatrean bestod av Uno Österman, Niklas Blomberg och Olof Blume, med Eddie Nilsson och Sissela Blume som reserver. Tyvärr började tävlingen med en knappt förlust mot Tyskland. Det blev en tredjeplats i kvalgruppen vilket gjorde att de fick en otacksam lottning mot svåra Lettland i semifinal. Men nu stämde spelet; Sverige var i ledningen redan efter första rundan och kunde sedan hålla undan. Det blev total 9 täta matcher med många oavgjorda resultat, men där svenskarna var kyligast.

Ryssland blev för svåra för juniorlaget. Foto: Jimmy Mårdell

I semifinalen mot Ryssland blev det dock tvärstopp, 0-6 efter två omgångar. Det blev således bronsmatch mot Tyskland och chans till revansch. Tyskland, vars starkaste spelare Linus Restel nyligen vann junior-SM (!) då hann innehar dubbelt medborgarskap, blev dock för starka igen och det blev en snöplig förlust med 3-4.

Guld till veteran- och damlagen

Veteranlaget var på förhand favoriter. Laget blir starkare och starkare för varje år allt eftersom fler starka svenska spelare passerar 40-årsstrecket. I år innebar det att laget toppades av Hans Österman, som dock valde att avstå spel ända fram till den på förhand givna finalen mot Ryssland. Övriga svenskar i laget var Joakim Lundin, Finn Fries, Peter Östlund och Martin Arenlind. Men finalen blev aldrig riktigt spännande; den första 2-1 rundan till Sverige följdes upp med en 3-0:a och guldet var redan där säkrat.

Prisutdelning veteran lag. Foto: Egīls Belševics

Desto mer spännande blev det i damlagtävlingen. Endast tre lag kom till start så medaljen var säkrad på förhand. Men vem som skulle ta guldet var ovisst då lagen var jämnstarka. Ryssland, som länge dominerat damklassen, hade på papperet det svagaste laget på länge då flera av deras starkaste damspelare inte kom till start. Toppseedade var istället Lettland. I gruppspelet besegrade båda lagen Sverige, då höggravida Sverigemästarinnan Caroline Eriksson valde att spara på krafterna då alla lag ändå gick till slutspel. I semifinalen mötte ett toppat Sverige så Ryssland. Det gick bra, väldigt bra; 5-0 stod det efter två rundor och allt verkade klart. Då lämnade ryssarna in en protest mot att svenskorna inte bytt spel mellan rundorna som de skulle och därmed mött fel motståndare och krävde vinst i rundan med 3-0 (!). Efter långa domaröverläggningar beslutades att rundan skulle spelas om. Svenskorna tog det på bästa sätt och fortsatte att spela ut sina motståndare efter noter; segern säkrades till 4-0 efter två rundor.

Ryssland mot Sverige i damlagsemifinalen. Foto: Jimmy Mårdell

Finalen mot lettiskorna blev desto mer spännande och sportslig. Det blev till sist 4-3 till Sverige efter en stark laginsats där alla i laget gjorde bra ifrån sig. Förutom Carro bestod laget av Sissie Wikström, Liv Österman, Anna Holmström och Susanna Pössl.

Silver och brons till Finn och Jocke

I den individuella veteranklassen har Sverige alltid goda medaljchanser. Hans Österman valde dock att coacha Uno och Liv i junior- respektive damklassen istället för att själva ställa upp i veteran. De största hoppen ställdes därför till Joakim Lundin och Finn Fries. Båda vann sina respektive finalgrupper övertygande och sedan även sina kvartsfinaler i fyra raka matcher. I semifinalen hade Jocke dock inget att sätta emot den ryska mogulen Titov medan Finn däremot lyckades vinna en målrik historia mot den betydligt mer sympatiske norrmannen Yngve Aasheim. Finalen mellan Titov och Finn blev fredagens höjdpunkt och avgjordes först i sudden death i den sjunde avgörande matchen. Här hade Finn flera chanser att avgöra men tyvärr blev det Titov som drog det längsta strået.

Finn mot Titov i veteranfinalen. Foto: Jimmy Mårdell

Förra året vann Oscar Henriksson juniorguldet i VM, men i år fick han inte vara med i juniorklassen eftersom han blivit för gammal. På förhand var det därför inte så många som trodde på några medaljchanser då våra juniorer är fler år yngre än många av sina motståndare. Men Uno Österman visade att han inte är långt efter och gjorde ett riktigt bra gruppspel och var nära att ta en kvartsfinalplats. Några olyckliga plumpar i protokollet mot lägre rankade spelare gjorde dock att den chansen försvann. En 14:e plats blev det till slut för Uno.

Ännu en medalj till Carro

I damklassen låg det största svenska hoppet i vanlig ordning hos Caroline Eriksson. Trots sparsamt tävlande detta år visade hon att formen var god på SM. Gruppspelet började dock dåligt med två förluster. En rutinerad Carro vek dock inte ner sig och kom tillbaka starkt och tog sig över slutspelsstrecket i de sista omgångarna. Ett riktigt bra gruppspel gjorde också Liv Österman som länge låg på kvartsfinalplats men som med en olycklig förlust i slutet fick se sig missa slutspelet på särskiljningen med flera andra spelare.

I kvartsfinalen besegrade Carro lettiska Laima Kamzola ganska komfortabelt även om varje match blev jämn. I semifinalen väntade estniska Maria Saveljeva, turneringsfavoriten som gjort många bra internationella turneringar de senaste året. Det visade sig bli en övermäktig uppgift; Maria var för bra och vann i fyra raka, men jämna, matcher. Det blev istället bronsmatch mot en lettiska som Carro kunde vinna med 3-2 i matcher.

Resultat junior (lag)
Resultat veteran (lag)
Resultat dam (lag)

Resultat junior (ind)
Resultat veteran (ind)
Resultat dam (ind)

Kommentera