Borisov en vinnare igen – Finn Fries bäste svensk

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
24 juni 2018
0 kommentarer

Maxim Borisov från Ryssland återtog EM-titel efter att ha besegrat regerande mästaren Edgars Caics från Lettland i finalen. Dessförinnan hade han besegrat Finn Fries i semifinalen, som var klart bästa svensk under hela EM-helgen.

De två finalgrupperna startade tidigt på söndagsmorgonen. 32 spelare i vardera, och de 16 främsta gick vidare till slutspel.

I den första gruppen hamnade flera av tävlingens förhandsfavoriter, och de radade upp sig i toppen. Högst upp hittade vi comebackande Roni Nuttunen som varit borta från tävlingsbordshockeyn i många år, men som återfunnit spelsuget i år. Efter att bl a ha vunnit Turku Open övertygande fick han ett wild card av ITHF till EM eftersom han spelat för få tävlingar för att kvala in på riktigt. Han visade stor spelglädje och vann finalgruppen klart före bl a Borisov, Caics, Silis och Galuzo.

Roni Nuttunen tillbaka bakom spakarna. Foto: Egīls Belševics

I denna grupp missade rutinerade Lasse Henriksson slutspelet med en snöplig poäng. Aningen oväntat; Lasse brukar vara säkerheten själv när det gäller att ta sig till slutspel i stora mästerskap. Thomas Petersson som gjorde en bra kvalgrupp blev tyvärr tvungen att dra sig ur tidigt pga personliga skäl. Herman Steen blev ende svensk att gå vidare till slutspel härifrån, något han själv inte ens räknat med eftersom han bokat flyg hem lagom till när slutspelet skulle börja! Herman blev därför tvungen att lämna w o i 16-delsfinalen; tråkigt slut på turneringen men bra spelat ändå av Herman.

I den andra finalgruppen gick det bättre för svenskarna. Finn Fries, Hans Österman, Joakim Lundin och Oscar Henriksson gick alla vidare med marginal. Oscar hade nog hoppats på en lite bättre placering dock för att undvika de bästa spelarna i slutspelet alltför tidigt. Sista svensk att gå vidare var Jimmy Mårdell, som började finalgruppen starkt för att sedan hamna i en svacka. Några vinster i de sista omgångarna säkrade så en slutspelsplats med lite marginal.

Finn Fries imponerade stort under hela EM-helgen. Foto: Egīls Belševics

Slutspel

I 16-delsfinalerna fick Jimmy äran att spela på livesändningsbordet. Motståndet var ex-världsmästaren Atis Silis, något som blev för svårt. Silis vann med 4-1 i matcher. Silis följde sedan upp med att besegra Hans Österman i 8-dels i fyra raka matcher. Dessförinnan hade Hans fått en liten revansch från gårdagen då han besegrade Benjamin Suominen i en sjunde avgörande match; i lagmatchen mot Finland förlorade Hans mot just Benjamin i den sista olycksaliga rundan.

Joakim Lundin hade inte mycket att sätta emot ryske Denis Matveev i sin 16-delsfinal; 0-4 i matcher blev resultatet. Oscar Henriksson vann sin 16-delsfinal mot ukrainske junioren Oleksii Korabel. Som belöning för det väntade tyvärr Maxim Borisov i 8-delsfinal. Ogge gjorde en rätt bra insats, men den ryska maskinen blev för svår att rå på; 4-2 i matcher till Maxim.

Oscar Henriksson. Foto: Egīls Belševics

Det sista svenska hoppet var således Finn Fries. Efter att ha besegrat Ortinov (4-2) och Ignatenko (4-0) väntade ryska världsfyran Gerasimov i kvartsfinal. De maskinmässigt tränade unga ryska spelarna brukar vara jobbiga att möta för de flesta, men Finns aviga spelstil är för dem helt okänd och en märkbart frustrerad Gerasimov lyckades aldrig komma underfund med den förrän det var försent. Finn vann med klara 4-1 i matcher och var klar för semifinal – en fantastiskt bedrift!

Bland övriga resultat noteras att Kevin Eriksson oväntat åkte ut redan i 16-delen mot Roman Ignatenko. Ukrainaren Litvinyuk hade också ett bra turneringen och slog ut de ryska världsspelarna Zholobov och Galuzo innan det blev stopp mot Borisov. Efter att ha slagit ut underbarnet Matantsev blev det tvärstopp för Nuttunen mot regerande mästaren Caics som fick Roni att framstå som en medelmåtta. Caics vann med klara 4-1 i matcher i kvartsfinalen.

Semifinaler och final

Dags för semifinaler: Edgars Caics mot Atis Silis och Finn Fries mot Maxim Borisov. Det finns nog få spelare som spelat lika mycket mot varandra som Caics och Silis. Nuförtiden brukar Edgars oftast vinna, men i VM i Stavangar 2012 vann Atis mot just Edgars i finalen och blev den första lettiska världsmästaren. På senare år har Edgars varit bäst och vunnit allt som går att vinna. Edgars, som nästintill är heltidsproffs då han jobbar/tränar bordshockey med ungdomar i Lettland, vann också denna semifinal med 4-2 i matcher även om det var jämnt.

Efter Finns bragd mot Gerasimov var det nog många svenskar som hade förhoppningar även i semifinalen, även om en nöjd Finn redan konstaterat att Borisov är i en annan division än övriga spelare. Finn lyckades briljera i en match, men i övrigt blev det en tämligen enkel transportsträcka för Maxim – 4-1 till Borisov. I bronsmatchen mot Silis blev det jämnare, men tyvärr var Silis starkast i de jämna matcherna. En fantastisk turneringen ändå av 47-åriga Finn som i princip aldrig spelar utanför Skåne nuförtiden.

Finn Fries i bronsmatch mot Atis Silis. Foto: Egīls Belševics

Finalen blev således en repris på förra årets VM-final. Caics och Borisov är, olika nationer till trots, goda vänner som även tränat mot varandra. Det brukar bli målrika historier dem emellan eftersom båda är fantastiska anfallsspelare. Den här gången var det Caics som började bäst, då han lyckades få stopp på Borisovs karakteristiska anfallsspel med snabba inspel till centern. Letten gick upp till 3-1 i matcher och trodde kanske att segern var klar då han i match 5 började försöka göra lite mer avancerade kombinationer.

Caics mot Borisov i final. Foto: Egīls Belševics

Borisov vann den matchen och även den efterföljande vilken ledde till en sjunde avgörande match. Men nu när Maxim kommit ikapp fanns det ingen återvändo; ryssen ökade istället bara tempot och den sjunde matchen blev aldrig spännande utan var i praktiken avgjord redan efter 2 minuter. Starkt gjort av Maxim, som enligt säkra källor tränat en timme om dagen de senaste månaderna efter att ha varit ”ur form” i början på säsongen.

Resultat Öppna

Maxim Borisov prövar nya utmaningar!? Foto: Egīls Belševics

Kokko vinnare bland superveteranerna

I den fortfarande inofficiella 50+ klassen fanns det några svenska medaljchanser. Bäst gick det för Truls Månsson som gick vidare till slutspel som ende svensk; Björn Ingevaldsson och Jerry Wikström missade slutspelet precis. Efter att ha besegrat ryska Belavina i kvartsfinal väntade rutinerade och välmeriterade Janne Kokko från Finland i semifinalen. Det blev en tät drabbning där två matcher gick till sudden death, men där Kokko till slut kunde vinna med 3-1 i matcher. Finländaren vann sedan finalen medan Truls tyvärr förlorade även bronsmatchen med 2-1 i matcher.

Resultat 50+

Janne Kokko vinnare i 50+-klassen. Foto: Egīls Belševics

Väntad ukrainsk seger i knatteklassen

Det på förhand mest givna guldet i EM-tävlingarna var nog Evgeniy Matantsev i U13 klassen. Tanken var att ukrainaren, som också tillhör eliten i den öppna klassen trots sin ringa ålder, bara skulle behöva ställa in skorna. Spelupplägget för tävlingen hade anpassats så att han skulle kunna spela U13 och slutspel i den öppna klassen utan att ha överlappande matcher, men det förutsatte att han vann morgonens kvalgrupp. Det höll på att gå fel redan där men en sen kvittering i sista matchen gjorde att arrangörerna kunde pusta ut.

En glad Uno åkte ut i kvartsfinal i U13. Foto: Egīls Belševics

Det stora svenska medaljhoppet i klassen Uno Österman vann pliktenligt sin kvalgrupp på morgonen och säkrade en kvartsfinalplats. Betydligt mer överraskande var att EM-debutanten Sissela Blume också vann sin kvalgrupp och därmed blev klar för kvartsfinal. Sissela, som på förhand var bland de lägst seedade i klassen, har gått mycket framåt den senaste säsongen, kanske inspirerad av sin äldre bror Olofs framsteg.

Sissela Blume t h i kvartsfinal mot Hanna Ivantsova. Foto: Jimmy Mårdell

Övriga spelare, däribland Liv Österman och EM-debuterande Eddie Nilsson, fick istället kämpa om kvarvarande kvartsfinalplatser via ett gruppspel. Det var nära att Liv lyckades, men några plumpar i protokollet satte stopp för det.

I kvartsfinalen blev det förlust i tre raka matcher för Sissela mot ukrainska Hanna Ivantsova. Samma siffror blev det tyvärr för Uno mot tjeckiska Jakub Matysek. En missräkning för Uno, som tog silver på  U13-VM förra året och nog hoppades upprepa bedriften. Nu blev det istället tjecken som tog sig till final och där fick ”äran” att bli utskåpad av Matantsev.

Resultat U13

 

Evgeniy Matantsev. Foto: Egīls Belševics

Kommentera