Framgångsrikt VM för Sverige

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
21 augusti 2017
0 kommentarer

Det blev 8 medaljer varav 3 guld till Sverige i årets VM som spelades i Tjeckien. Bäst gick det för Oscar Henriksson som vann juniorklassen och kom trea i den öppna klassen.

Vi är skyldiga en rapport från sommarens VM-tävlingar som spelades i Liberec i Tjeckien. Här följer en sammanfattning. Fler bilder och videoklipp finns på turneringens Facebooksida.

Öppna klassen

Fem svenskar gick till slutspel: Oscar Henriksson, Hans Österman, Markus Nilsson, Joakim Lundin och Anders Ekestubbe. Hans placerade sig bäst av dessa i sin finalgrupp (tvåa), medan Oscar fick slita hårt för att inte missa slutspel (14:e plats). Hans åkte dock ut mot snabbspelande finländaren Kevin Eriksson i 8-delsfinalen, som därmed fick revansch efter finalen från förra årets Stockholm Open. Både Jocke och Anders åkte också ut tidigt i slutspelet.

Gruppspel i den öppna klassen

De svenska hoppet fick istället sättas till SM-vinnaren. Ogge har tidigare visat att han är stark i ”sjuor” och gjorde det igen. I första slutspelsomgången väntade underbarnet Matantsev från Ukraina (3:a i ena finalgruppen, blott 11 år gammal!!). Rutinen tog ut sin rätt, och Oscar vann med ganska klart med 4-2 i matcher. I 8-delen blev det sedan ett svenskmöte och en repris av SM-finalen då Markus Nilsson stod för motståndet. Det blev lite större siffror denna gång, 4-1 till Oscar. I kvartsfinalen väntade sedan Hans baneman Kevin, en motståndare som Oscar mött många gånger förut. Det blev tätt och målsnålt och 4-2 i matcher till Ogge.

Tuffast möjligaste motstånd väntade i semifinalen – regerande europamästaren Edgars Caics från Lettland. Oscar hamnade i underläge 3-1 i matcher men tvingade sedan Caics till en sjunde avgörande match där letten visade sig vara starkast. Det blev ändå medalj efter en vinst i bronsmatchen mot Gerasimov, 3-2 i matcher. Brons alltså till Oscar Henriksson i den öppna klassen – grattis!

Semifinalerna. Längst bort Oscar Henriksson mot Edgars Caics.

Finalen blev en repris på VM-finalen för två år sedan i St Petersburg. Då var Borisov på topp och vann överlägset. Det såg ut att bli en klar seger för ryssen denna gång också, men Caics lyckades vända underläget 1-3 i matcher till vinst 4-3. Edgars Caics är därmed både regerande europa- och världsmästare.

I lagtävlingen hade vi ganska stora förhoppningar på det svenska laget. Tyvärr grusades de rejält; det blev storförlust redan i kvartsfinalen mot Ukraina. Det är första gången någonsin (!?) som det svenska laget missar semifinal i öppna lagtävlingen.

Resultat individuellt
Resultat lag

Juniorklassen

Det var Oscars sista år som junior, och sista chansen att ta det efterlängtade juniorguldet. Redan 2014 blev det ett silver i junior-EM, men konkurrensen har varit stenhård de senaste åren i juniorklassen. Den här gången fick nog Oscar ändå anses som en av huvudfavoriterna, tillsammans med ryssen Nikita Zholobov och ukrainaren Dmytro Litvinyuk. Ogge fick en ganska enkel resa fram till final där Zholobov väntade. Det blev en svängig final som gick till sudden death i sjunde avgörande matchen där Oscar kunde avgöra med en spjass. I en intervju gjord kort efter finalen berättar Oscar själv om matchen:

– När jag tog ledningen med 2-0 [i matcher] kändes det som jag hade matchen. Då hade jag också den bra sidan. Jag satte ganska många dragningar, och då började annat att fungera också. Sen efter sidbytet fick han den bra centern och jag den usla centern och då började han vända matchen kändes det som. När jag fick den dåliga sidan igen så testade jag göra skyfflar och annat än centerfinter. Och som tur var satt de riktigt fint! Jag märkte att det gjorde honom mer nervös i sista matchen.

Det var tredje gången denna vår med sudden death i sjunde avgörande. Kände du att du hade de två segrarna från SM tidigare med dig?
– Ja… jag visste ju vad jag skulle göra när jag fick pucken till centern. Jag gjorde likadant på SM.

Vad är känslan nu?
– Det går inte att förstå än. Jag måste smälta det först!

Oscar Henriksson högst upp på prispallen!

Se också videointervjun som Piteå-Tidningen gjorde med Oscar.

Final och semifinalmatcherna visades på livestreamen och kan fortfarande ses här (semifinalen börjar ca 3:13:00 och finalen 4:26:00 in i streamen).

Resultat individuellt
Resultat lag

Veteranklassen

I veteranklassen har Sverige firat stora triumfer de senaste åren. I lagtävlingen blev det vinst mot Ryssland i finalen efter att Joakim Lundin storspelat och först vunnit alla tre matcher och sedan avgjort i kaptensmatchen mot den ryske lagkapten Titov. Även denna match gick till sudden death. Övriga spelare i finallaget var Peter Östlund och Anders Ekestubbe.

I den individuella tävlingen gick det tyngre; ingen svensk gick vidare till semifinal. Lundin förlorade mot Aasheim i kvartsfinalen, och Ekestubbe mot Lutay.

Resultat individuellt
Resultat lag

 

Veteranlaget överst på prispallen

Damklassen

Caroline Eriksson gjorde ett stabilt gruppspel och blev 3:a i finalgruppen. I kvartsfinal fick hon möta unga ryskan Irina Vorobieva. Trots ledning med 2-1 i matcher blev det förlust med 2-4. Vorobieva vann sedan hela turneringen, vilket får ses som en stor överraskning.

I lagtävlingen tog de svenska damerna en bronsmedalj efter att Carro besegrat regerandes europamästarinnan Viktoriya Noselivska i den direkt avgörande kaptensmatchen. Övriga spelare i finallaget var Sissie Wikström och Liv Österman.

Resultat individuellt
Resultat lag

50+-klassen

I den inofficiella 50+ klassen blev det guld till Anders Ekestubbe (finalvinst mot hemmaspelaren Pavel Plešák 3-2 i matcher) och brons till Truls Månsson.

Resultat

U13-klassen

Storfavorit i knatteklassen var förstås elvaåriga ukrainaren Evgeniy Matantsev, som redan tillhör världseliten i den öppna klassen. Han infriade förväntningarna och gick igenom turneringen utan en enda förlorad match. Men bakom honom hittar vi blågula framgångar. Uno Österman knep silvret och Niklas Blomberg kom fyra.

Resultat

Handikapklassen

Nytt för i år var en handikappklass. Endast två spelare kom till start, varav en svensk: Johan Estmo. Final direkt, som Johan vann. Grattis!

Johan Estmo vinnare av handikappklassen

Eftersom det bara var två deltagare fick båda spelare även chansen att spela i en annan klass också. Bra gjort av arrangören!

Kommentera