Nya tävlingsföreskrifter

Av Jimmy Mårdell
I Förbundsnytt
21 augusti 2017
1 kommentar

De nya tävlingsföreskrifter inför säsongen 2017/18 innehåller några viktiga ändringar.

Samtliga ändringar finns sammanfattade på andra sidan av de nya tävlingsföreskrifterna. Här förklaras några av de viktigare ändringarna i längre ordalag, samt hur styrelsen resonerade kring dessa frågor.

TT-tävlingar

Den viktigaste förändringen är att en klubb nu måste formellt ansöka om att anordna en TT-tävling. Tidigare har varje licensierad klubb haft rätt att anordna en TT-tävling per säsong, men nu behöver man ansöka om tävlingen. Fortfarande gäller att det ska ske minst två månader innan tävlingsdagen. Anledningen är att det internationella förbundet, ITHF, har en maxgräns på 13 nationella tävlingar per säsong vid inrapportering till världsrankingen. Det strider mot idén med världsrankingen att några TT-tävlingar skulle ge mer ratingpoäng än andra, vilket är varför vi valde denna lösning. Alternativet är att degradera alla TT-tävlingar vilket vi inte tror någon vill.

Styrelsen vill betona att vi inte har för avsikt att avslå någon ansökan. Vi tror inte att så många nationella tävlingar (GP-tävlingar inkluderas) kommer arrangeras på ett år, men vi vill helt enkelt ha ett regelverk för att kunna hantera det scenariot – om inte i år så kanske något annat år.

Alkoholpolicy

En paragraf (3.15) har lagts till om att förbundet följer Riksidrottsförbundets policy ”Om alkohol, narkotika, doping och tobak”. Utöver policyn har det förtydligats att spelare som deltar i en turnering inte får dricka alkohol så länge spelaren är kvar i turneringen.

Lokal ligor och tävlingar

Även om lokala ligor är en lättsammare form av tävling är det likväl en del av EM/VM-kvalet. Det är därför viktigt att förutsättningarna för de lokala ligorna är tydliga när ligan startar – ungefärligt antal deltävlingar, hur många som räknas, och hur de ska summeras ska tydligt framgå. Om för stora ändringar i ligan gjorts under säsongen (t ex hälften av de planerade deltävlingarna stryks) kan styrelsen stryka ligan från EM/VM-kvalet.

I nationella tävlingar spelas aldrig brons eller placeringsmatcher, men i lokala ligor och tävlingar som är mer av träningskaraktär är det på vissa ställen populärt. Det har inte tidigare varit tillåtet enligt TF; det är nu ändrat. Dock måste det i tävlingsinbjudan framgå om spelare förväntas vara kvar och spela vidare efter att de är utslagna.

Tävlingsföreskrifterna

En kommentar till “Nya tävlingsföreskrifter”

  1. […] Styrelsen har också publicerat nya tävlingsföreskrifter för säsongen 2017/18, se separat nyhet. […]

Kommentera