Favoritsegrar under första SM-dagen

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
21 maj 2018
0 kommentarer

Det blev få skrällar under den första SM-dagen i Eoshallen i Lund. Bland annat tog Caroline Eriksson sin åttonde raka SM-titel i damklassen och Olof Blume vann rookieklassen i överlägsen stil.

SM-helgen inledde som tidigare år med alla specialklasser: Dam, Rookie, Junior, Knatte, Veteran och 55+. Konceptet har fungerat bra, och är en bra uppvärmning både för arrangör och många spelare inför den öppna klassen som spelas dagen efter.

Åttonde raka SM-titeln för Carro

I damklassen var Caroline Eriksson (Delsbo BHK) storfavorit, trots sparsamt tävlande på slutet. Hon vann det dubbelrondiga gruppspelet, följd av Liv Österman (NUHL 8) och Sissie Wikström (Björkhagen Rangers). Den sista semifinalplatsen togs något överraskande av Sissela Blume (Björkhagen Rangers), som därmed placerade sig före de landslagsklara spelarna Anna Holmström och Susanna Pössl. Starkt gjort av Sissela, som förbättrat sitt spel mycket det senaste halvåret.

I semifinalerna vann Carro klart mot Sissela, medan Sissies rutin tog ut sin rätt mot Liv. I finalen pressade Sissie Carro hårt och vann de första två matcherna. Efter det kom Carro igång med målskyttet och vann fyra raka matcher. Ett extra stort grattis till Carro, som snart ska bli mamma (efter EM!).

Resultat Dam

Caroline Eriksson (t h) vann damklassen för åttonde (!) gången i rad.

Olof Blume solklar segrare i Rookie-SM

Rookietävlingen lockade 13 deltagare som spelade gemensamt gruppspel. Storfavoriten Olof Blume (Björkhagen Rangers) levererade i särklass och placerade sig som nummer ett i gruppen med 12 raka vinster. De närmsta konkurrenterna var Eddie Nilsson (2015 United) och Joakim Åström (Umeå HSS) som också storspelade. De kammade båda hem 20 poäng var men tack vare inbördes möte placerade sig den blott 11-årige Eddie tvåa i gruppen. Fjärdeplatsen kneps av fjärdeseedade Urban Edmundsson (Umeå HSS) som också presterade väl.

I den första semifinalen vann Olof över Urban med klara 4-0 medan Eddie och Joakim spelade en mer dramatisk semi som slutade 4-2 till Eddie efter två nervpirrande suddenmatcher. Olof slog Eddie med klara 4-0 i finalen och tog därmed hem rookie-SM-titeln helt ohotad.

Resultat Rookie

Olof Blume har gjort ett fantastiskt första år på Sverigetouren och krönte det med en överlägsen seger i Rookieklassen.

”Utländsk” seger i juniorklassen

Den mest spännande klassen på fredagen var juniorklassen. Det svenska juniorlandslaget Uno Österman (NUHL 8), Niklas Blomberg (NUHL 8) och Olof Blume (Björkhagen Rangers) fick där ta sig an förstaseedade Linus Restel från Tyskland. Då Linus har dubbelt medborgarskap får han tävla i SM, även om han valt att representera Tyskland i kommande mästerskap.

I den första semifinalen vann Uno klart över Niklas, medan den andra semifinalen mellan Olof och Linus blev en rysare över 7 matcher där initiativet svängde fram och tillbaka. I den sjunde matchen fick Linus en bra start och vann med 2-0.

I finalen tog Uno kommandot direkt och vann tre raka matcher och såg ut att gå mot seger. Den fjärde matchen gick till sudden death som Linus vann, vilket vände hela serien. De följdes av två klara segrar för Linus och i den sista matchen hade han också fördelen länge men Uno lyckades kvittera med bara sekunder kvar. Men i sudden kunde Linus ändå avgöra segern och junior-SM guldet gick därmed till Tyskland, något som väckte en del upprörda känslor.

Resultat Junior

Juniorfinalen – Uno Österman t v mot Linus Restel t h

Lasse bärgade veteranguldet

Veteranklassen (40+) blir större och större för varje år och är nu nästan lika stark som den öppna klassen. Några spelare hade dock valt bort spel trots att de hade åldern inne för att istället fokusera på morgondagen.

En för dagen oväntat stark Peter Östlund (Umeå HSS) pressade favoriten Lasse Henriksson (Bröderna Grym) i ena semifinalen till en sjunde avgörande match, som Lasse vann. Alla matcher i serien blev extremt målsnåla, inte helt oväntat av två starka försvarsspelare. De två sista matcherna vanns av Lasse med 1-0. I den andra semifinalen vann Joakim Lundin (United Stars) mot Martin Arenlind (DAJM) med 4-2 i matcher.

Spännande semifinal i veteranklassen mellan Peter Östlund (t v) och Lasse Henriksson (t h).

De två på förhand högst seedade spelarna i turneringen Lasse och Jocke har mötts i många finaler och kan varandra bra, men finalen blev ändå förhållandevis målrik. Lasse kopplade initiativet med två vinster, innan Jocke kom tillbaka med två suddensegrar. Sedan svänge serien igen till Lasses fördel och till slut en 4-2 seger.

Resultat Veteran

LES och Eddie äldsta och yngsta vinnarna

I 55+ klassen vann bordshockeyns nestor Lars-Erik Svensson (Umeå HSS) övertygande efter att i finalen ha besegrat Björn Ingevaldsson i tre raka matcher. Eddie Nilsson (2015 United) vann den yngsta knatteklassen genom att besegraa Liv Österman (NUHL 8) i finalen med 3-2 mathcher. Det var spännande värre, då den avgörande matchen där gick till sudden death!

Resultat 55+
Resultat Knatte

Stort grattis till alla vinnare och medaljörer!

Eddie Nilsson vann knatteklassen

Lars-Erik Svensson vinnare 55+

 

Kommentera