Borisov överlägsen i storslaget Swedish Masters

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
12 februari 2018
0 kommentarer

De 10 bästa bordshockeyspelarna i världen var på plats i Göteborg när anrika Swedish Masters avgjordes. Finalen blev en repris på fjolårets VM-final i Tjeckien. Maxim Borisov, Ryssland, fick nu revansch när han besegrade regerande världsmästaren och världsettan Edgars Caics från Lettand. Bäste svensk blev Lars Henriksson på en sjunde plats.

Efter att fem år i rad ha spelats i Skåne hade Swedish Masters detta år flyttat till Göteborg. Det var 9 år sedan tävlingen – som då också var SM – spelades på västkusten. På den tiden var Sverige fortfarande världens bordshockeymetropol och öppna SM var den naturliga tävlingen dit världens bästa spelare kom för att göra upp.

Idag är situationen annorlunda. De flesta starka turneringar spelas öster om Östersjön, och internationella tävlingar i Sverige har de senaste åren förvisso varit riktigt starka tävlingar, men sällan lockat mer än några enstaka världsspelare.

Redan förra säsongen visade arrangörsduon Fredrik Hansson och Marcus Bengtsson att det är möjligt att ändra på det då de arrangerade Göteborg Open och fick många starka utländska spelare att delta trots att det bara var en svensk VM-kvaltävling. Stärkta av framgången bestämde de sig för att slå på stora trumman och arrangera den starkaste World Tour tävlingen – någonsin!

Ett knappt år senare är det så dags för Swedish Masters – och på startlinjen finns världens 10 högst rankade spelare. Hur det gick till avslöjas i en senare artikel, men man kan konstatera att får man topp 10 att ställa upp – då kommer fler starka spelare automatiskt. Totalt kom 117 deltagare till start från 12 olika länder, och tävlingen blev utan tvekan den starkaste någonsin (undantaget VM och EM). Stor eloge till arrangörsduon och sponsorer som gjorde denna tävling möjlig!

Inledning

Spelupplägget förklaras. Foto: Andrei Kniaziuk

Spellokal var Pedagogen Park ute i Mölndal. Lite avsides, men eftersom arrangören hade fixat hotell i närheten och ordnade med transport till och från flygplatsen för de utländska spelarna så gjorde det ingenting. Lokalen var perfekt för bordshockey, och som en extra inramning hade landslagströjor från ett 30-tal spelare från många olika länder hängts upp i taket.

Efter en kort inledande invigningsceremoni med bl a en inspirationsvideo signerad Oscar Henriksson visades drog så turneringen igång.

Kvalgrupper

Tävlingen inleddes med 8 kvalgrupper med 14-15 deltagare i varje. De 6 främsta i varje grupp gick vidare till finalgrupperna, medan resten spelade vidare i olika placeringsgrupper. Eftersom startfältet var så starkt var de få svenskar som kunde känna sig säkra på att ta sig vidare, och ett antal skrällar noterades redan på morgonen. Kalle Bindekrans, som gick till final på SM för knappt två år sedan men inte spelat så mycket sedan dess, missade finalgrupp på inbördes möte. Efteråt summerade Kalle sin insats:

– Man känner sig lite ringrostig, träffarna sitter inte. Men det var faktiskt ändå kul att spela idag. Det var nog 15-20 år sedan jag spelade i en placeringsgrupp sist. Nästa turnering blir lag-VM i Jekabplis (Lettland) i början av mars.

Även Marcus Andersson, tidigare SM-vinnare, missade att gå vidare från kvalgruppen.

Gruppspelet. Foto: Andrei Kniaziuk

En del positiva överraskningar noterades också; juniorerna Uno Österman och Olof Blume (som gjorde sin första tävling för mindre än ett år sedan!) tog sig både vidare till finalgrupperna. Motståndet där blev dock – denna gång – övermäktigt, men det lover ändå mycket gott för framtiden.

Finalgrupper

Totalt gick 17 svenskar vidare till de två finalgrupperna. De slumpade sig så att de flesta svenskar hamnade i den första finalgruppen. Något överraskande blev bästa svensk där Lars Henriksson; veteranen som spelat sparsamt i år men som verkade mer taggad än vanligt och aldrig får räknas bort. Lasse ledde t o m sin finalgrupp med några omgångar kvar men orkade inte riktigt hela vägen in. Det blev ändå en fjärdeplats vilket gjorde att han fick stå över den första slutspelsomgången.

– Har faktiskt känt mig i bra form en tid, men var fundersam hur det skulle gå, förklarar Lasse framgången. Jag började lite stappligt men sedan rullade det på. Framförallt är jag glad över att anfallet fungerade och att jag lyckades vända många underlägen.

Sonen Oscar fick inte riktigt spelet att stämma och var märkbart frustrerad över de ovanligt snabba spelen, men tog sig ändå säkert vidare till slutspel. På placeringen efter Oscar hamnade Jimmy Mårdell som kanske gjorde sitt bästa finalgruppspel någonsin. Kring slutspelsstrecket kämpade många svenskar och på rätt sida hamnade till sist Peter Östlund, Hans Österman och Markus Nilsson medan Fredric Axelsson missade med en placering. I den andra finalgruppen gick ingen svensk vidare; närmast var Joakim Lundin som missade slutspel med minsta möjliga marginal (inbördes möte).

Turneringen var tyvärr inte förskonad från spel som gick sönder. Foto: Andrei Kniaziuk

I toppen av finalgrupperna placerade sig i vanlig ordning de lettiska och ryska världsspelarna Edgars Caics, Atis Silis), Yanis Galuzo, Maxim Borisov och Alexey Zaharov. Det verkar inte spela någon roll att spelen denna dag var snabbare än vanligt; de anpassar sig snabbt efter omständigheterna och utnyttjar de lite annorlunda förutsättningarna till sin fördel. Hans analyserar:

– Istället för att vänta på att pucken ska stanna hos en spelare så slår de på allt som rör sig,vilket ger mer utdelning när pucken glider så mycket. Vi (svenskar) måste bli snabbare och vinna mer puck. Då kommer också målen.

I den första slutspelsomgången, där de 4 bäst placerade i varje finalgrupp stod över, spelade 5 svenskar. Alla dessa matcher blev väldigt ojämna. Jimmy lyckades aldrig komma igenom Titovs betongförsvar (0-4 i matcher), och Peters normalt sätt stabila försvar rämnade helt mot Gerasimov (0-4 i matcher). Bättre gick det för Markus som mycket imponerande slog ut världssexan Zholobov i fyra raka matcher. Mer väntat kanske och med samma klara siffror vann Oscar och Hans sina 16-delsfinaler.

Oscar förlorade mot Zakharov. Foto: SBHF

Redan i 8-delsfinalerna blev det klart att en del favoriter skulle åka. Oscar ställdes mot Zakharov. Serien började oturligt med två sudden death förluster för Ogge, och efter den starten lyckades han inte resa sig. Ännu tuffare motstånd fick Hans som fick möta Galuzo. Efter en jämn start på serien ökade ryssen tempot och Hans fick se sig utspelad.

En svensk skulle åtminstone gå vidare till kvartsfinal. Lars, som fick vila den första slutspelsrundan, fick gå in i slutspelet mot Markus. Det blev en jämn historia där det ett tag såg ut som att Markus hade fördelen, men Lasse kan man som sagt aldrig räkna bort och avgörande blev kanske den viktiga sudden death segern i fjärde matchen:

Lars Henriksson (t h) blev bäste svensk efter att ha slagit ut Markis Nilsson (t v) i 8-delsfinalen. Foto: Andrei Kniaziuk

– Mot Mackan blev jag extra taggad när Axa satte sig på andra sidan och började heja på sin vapendragare. Då sparade jag varken på energin eller röstresurserna…

Övriga 8-delsfinaler blev också relativt skrällfria så det var upplagt för kvartsfinaler i världsklass.

Kvartsfinaler

Den regerande världsmästaren Edgars Caics ställdes mot Finlands bästa spelare Kevin Eriksson. Kevin har i tidigare turneringar visat att han kan slå ut de bästa spelarna i världen i slutspelsmatcher och gav Caics rejält motstånd denna gång. Det blev dock ändå 4-2 i matcher till Edgars, som avgjorde match 6 i sudden death.

Den forne ryske världsmästaren och världsettan Maxim Borisov, som under några år verkade helt oslagbar, har kanske börjat hitta tillbaka till den formen. Han gjorde åtminstone processen kort med det sista svenska hoppet. Lars – som tog VM-medalj långt innan Borisov var född – kämpade tappert, men det blev ändå fyra raka förluster. Lars kommenterar mötet:

– Man kan väl säga att jag blev överkörd av en ångvält. Otroligt vad han satsade på att passa in till centern. Jag lyckades i alla fall börja läsa dem efter ett tag men orken framåt försvann helt. Det är den här sortens motstånd som vi svenskar behöver möte; det kändes som att möta Ogge när han har sitt värsta flow.

En annan tidigare världsmästare, Atis Silis, hamnade tidigt i trångmål mot Zakharov (tidigare EM-vinnare; ja, ni hör ju kalibern på startfältet!) – underläge 0-3 i matcher. Två klara vinster följde och det kändes som att upphämtningen var nära, men Zakharov kunde knyta ihop den berömda säcken.

I den sista kvartsfinalen vann Galuzo, antagligen den bästa spelare i världen som ännu inte vunnit ett internationellt mästerskap, övertygande mot Ukrainas Yevhen Levdansky.

Semifinaler och final

Tre ryssar och en lett kvar. I det ryska derbyt mellan Borisov och Zakharov vann Borisov i överlägsen still, fyra raka matcher med stora siffror. Otroligt dramatisk blev dock den andra semifinalen där det svängde fram och tillbaka. I den sjunde avgörande matchen fick Hans t o m agera neutral tekare då spelarna inte var helt överens om tekningsförfarandet. Caics kopplade där greppet tidigt och kunde i slutet av matchen defilera till finalen.

Hans fick agerade nedsläppare i semifinalrysaren mellan Galuzo (t v) och Caics (t h). Foto: SBHF

Finalen blev således en repris på VM-finalen ifjol i Tjeckien. Då vann Caics. Men den här gången var dock Borisov för stark. Efter många täta matcher, bl a en sudden death som varade i flera minuter, stod Borisov som segrare med 4-1 i matcher. Totalt i finalgruppen och slutspelet förlorade Borisov endast två (!) matcher, vilket är ett otroligt imponerande facit mot detta motstånd.

Bronsmatchen vanns av Zakharov, även om Galuzo var nära att vända genom att lyckas med konststycket att göra två identiska mål de sista 5 sekunderna i match 4 med högerbacken.

Samtliga pristagare

1. Maxim Borisov (RUS)
2. Edgars Caics (LET)
3. Alexey Zakharov (RUS)
4. Yanis Galuzo (RUS)

B-slutspel
1. Patrik Hellström
2. Juho Rautio (FIN)
3. Kirill Storchak (RUS)
4. Martin Arenlind

C-slutspel
1. Amund Risa Fylling (NOR)
2. Espen Eidsnes (NOR)
3. Mykhaylo Shalomayev (UKR)
4. Richard Pedersen

D-slutspel
1. Liv Österman
2. Lars Söderkvist
3. Jakob Jonsson
4. Joakim Gåfvels

Fullständiga resultat
Aktuell ställning EM-kvalet

Kommentera