Jocke bäst i Eskilstunas GP

Av Annika Persson
I Bildspel
19 januari 2018
0 kommentarer

Efter många försök lyckades Joakim Lundin äntligen besegra Hans Österman i en slutspelsmatch i en svensk GP-turnering. Det betydde turneringsseger i en mycket välarrangerad GP-tävling i Eskilstuna.

Den 6 januari ägde årets första GP rum i Eskilstuna, arrangerad av 3Tuna Bordshockey. Med 59 deltagare blev det en hård kamp om kvalpoängen till Europamästerskapen som det också spelas i Eskilstuna i år, den 15-17 juni.

Gruppspel. Närmast kameran: Arrangören Lars Söderkvist mot Jimmy Douz.

– Man kan säga att detta var en teaser på hur EM kommer bli, säger 3Tunas Annika Persson som också är med och arrangerar EM tillsammans med lagkamraterna Robin Westergren och Lars Söderkvist.

Turneringen spelades i ett konferensrum på Elite hotell i centrala Eskilstuna, en lagom stor lokal för ändamålet med heltäckningsmatta som dels gav ett behagligt underlag att stå på men också minskade den höga ljudvolym som annars lätt kan uppkomma vid seriöst bordshockeyspelande. Dagen inleddes med öppningstal av Lars Söderkvist som hälsade alla välkomna och riktade ett extra varmt välkomnande till Simon Thomas som var på plats för att inspektera hur det går till i Eskilstuna. ITHF-presidenten fick motta gåvor i form av ett par STIGA-skor och en påse med puckar för att undvika framtida skandaler inom bordshockeyvärlden. Det delades även ut priser till vinnare i höstens 3Tunaliga (1:a Jimmy Mårdell, UMEÅ HSS. 2:a Richard Pedersen, 3Tuna. 3:a Felix Wirström, 3Tuna).

Jocke mot Hans i jämn final.

Deltagarna delades in i fyra grupper, där de 7 bästa gick vidare till A-grupp, 8-12 till B-grupp och övriga till C-grupp. Efter en förmiddag med gruppspel kunde det högsta jublet i lokalen höras från Jimmy Douz som var mycket nöjd över att gå vidare till finalgrupp. Efter lunch fortsatte spel i placeringsgrupper och finalgrupp. Vinnare i C-grupp blev Glenn Johan Dahlberg (Tegelhuset) och vinnare i B-grupp blev Michael Sundqvist (Tegelhuset) som vann över Anton Jalneskog (Bröderna Grym). I slutspelet var det i vanlig ordning hårda och jämna dueller. I final stod till slut Hans Österman (NUHL8) mot Joakim Lundin (United stars), som då tidigare slagit ut Thomas Petersson respektive Markus Nilsson i semi-final. Finalen pågick till den sista och sjunde avgörande där Lundin för första gången tog hem segern över Österman.

Liv Österman blev bästa dam.

Förutom ett prisbord med pokaler till pallplatser i respektive slutspel dignade det även av unika priser som godtyckligt gavs ut till de som utmärkt sig under dagen. Bland annat Bästa Dam, vilket tillföll Liv Österman (NUHL8) och Bästa Junior, vilket tillföll Uno Österman (NUHL8). Dagens ”Twist” gavs till Thomas Petersson, som med sitt återtåg till bordshockeyvärlden gör att vanligt seedningssystem sätts på spel, och den värmande mössan gick till Patrik Hellström (United stars) som höll huvudet kallt under dagen.

Utöver en lite försenad start gick allt från teknik till spelkvalité enligt planerna. Nytt inmatningssystem betatestades med digital inmatning, där varje grupp hade egen dator för att fylla i och spara resultaten, vilket gjorde att resultaten uppdaterades snabbt och direkt och minskade kravet på administrativ assistans.

– Den digitala inmatningen fungerade precis som vi hoppades och efter den positiva feedback vi fått så kommer vi förmodligen att köra på detta spår även på EM, säger Robin Westergren.

Arrangörerna själva är mycket nöjda med dagen.

Det digital gör sitt intrång även i bordshockeyvärlden.

– Inte ett enda spel gick sönder, det måste vara något slags rekord, säger Lars Söderkvist. Nu laddar vi om och börjar förbereda inför EM!

PS. Är du sugen på att komma till Eskilstuna och spela bordshockey innan dess drar vårens 3Tunaliga igång den 24/1 – A Song of Ice and Fire!

Fullständiga resultat
Ställningen i EM-kvalet

Kommentera