Vila i frid András Czitrom

Av Martin Lundén
I Förbundsnytt
22 november 2017
0 kommentarer

SBHF har nåtts av beskedet att bordshockeypionjären András Czitrom har gått bort.

András var inte bara mannen bakom SM i ishockeyspel 1982, utan också SM 1983, 1984 och 1985. Han och hans innebandyklubb VIS 81 – drivande även i innebandyns historia – var alltså helt centrala för att det över huvud taget blev organiserade tävlingar i den sport som från 1987 började kallas bordshockey. Förmodligen var hans vänliga och företagsamma stil också helt avgörande för att en uppgörelse gjordes med Stiga 1983. Succén med SM 1982 (som ju spelades på finska POLA CHAMPION) gjorde att företagets ledning insåg att det gick att tävla på hockeyspel. András hade en ovanlig förmåga att se saker som få andra såg – exempelvis att både bordshockey och innebandy kunde bli sporter. Han var kreativ och innovativ i ordens verkliga bemärkelse.

Själv minns jag särskilt mitt första möte med honom, vid junior-SM i Fryshuset 1985 (jag gissar att även junior-SM var András idé), där han var arrangör och speaker. Jag var då 12 år och hade aldrig spelat en turnering förut. Han var verkligen trevlig och uppmuntrande, särskilt mot oss som var lite yngre och inte kom från Stockholm. Glömmer det aldrig.

I en paus (efter första gruppspelet?) bjöd han också på sig själv genom att spela en uppvisningsmatch mot Göran Agdur. Vi var säkert 50 pers runt spelet – juniorer och föräldrar – som fick se en lekfull match med många passningar och snygga mål. Minns särskilt jublet när András gjorde mål. Magiskt.

– Petter Bengtsson

Vila i frid, András! Ditt arbete, dina idéer och din entusiasm har haft stor betydelse för många.

Kommentera