Oscar vann Vasapucken

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
27 september 2017
0 kommentarer

Oscar Henriksson börjar säsongen som han slutade den förra – med att vinna. Segern för några veckor sedan i Norway Open följdes i helgen upp med ännu en seger i höstens första GP-tävling. Tvåa kom Peter Östlund, som tidigare i turneringen slagit ut både Hans Österman och Lars Henriksson.

Sverigetouren inleddes på riktigt i helgen då årets första GP-tävling spelades. Det var första gången någonsin (?) som en stor nationell tävling spelats i Falun och den relativt nya klubben Lokomotiv Falun hade fått äran att stå för arrangörsskapet. Med lite hjälp från Spjass Invaders så höll tävlingarna hög kvalité, och hela 61 bordshockeyspelare hade letat sig till gruvstaden för att gräva framgång. Stora delar av Sverigeliten var på plats, men kanske mer glädjande var den stora nivåspridningen bland deltagare; en av spelarna gjorde till och med sin första bordshockeytävling någonsin!

Full koncentration i sekretariatet från arrangörerna Emil Larsson och Fredrik Timeus.

Efter att arrangören Fredrik Timeus hälsat alla välkomna på brett dalmål startade de fyra kvalgrupperna. De 6 främsta i varje grupp gick vidare. Även om det blev jämnt kring kvalstrecket i vissa grupper blev det inga större favoritfall. Obesegrade genom kvalgrupperna gick Lars Henriksson (15 raka vinster!), Oscar Henriksson och Hans Österman. Till finalgrupp gick också Anton Jalneskog och Stefan Lemming, två ganska nya spelare som visar att träning kan ge resultat rätt fort.

Bäst i finalgruppen gick veteranen och flerfaldige SM-mästaren Lars Henriksson.

I finalgruppen var det länge otroligt jämnt kring slutspelsstrecket. De 16 främsta (av 24 spelare) gick vidare, och första i de sista omgångarna började de klarna vilka som gått vidare. Den sista slutspelsplatsen togs av Emil Larsson, som fick prova på hur det är att kombinera arrangörsskap och finalgruppsspelande. I 8-delen fick Emil möte Lars Henriksson, som tillsammans med sonen Oscar hamnade i toppen av finalgruppen. Det blev en hård sjua som Lars först avgjorde i sjunde avgörande matchen.

Till kvartsfinal gick också Oscar (som dock låg under med 2-0 i matcher mot en pånyttfödd Kent Nyman), Joakim Lundin, Peter Östlund (vinst i klassiskt möte mot LES), Hans Österman, Herman Steen, Marcus Andersson och Jimmy Mårdell. Jimmy vann sin 8-del mot Martin Lundén i sudden death i sjunde avgörande matchen.

Sjunde avgörande i kvartsfinalen mellan Peter Östlund och Hans Österman.

I kvartsfinalerna blev det ganska klara favoritsegrar för Lars (mot Jimmy), Oscar (mot Marcus) och Jocke (mot Herman). Kvartsfinalen mellan Peter och Hans var desto hårdare och det hela fick avgöras i sudden i sjunde matchen. Där visade sig Peter vara starkast och avgjorde med en skyffel i främre. Det hör inte till vanligheterna att Hans åker ut redan i kvartsfinal i en GP-tävling, så det får betraktas som en skräll.

Båda semifinalerna blev otroligt spännande och gick till sju matcher. Peter visade att vinsten mot Hans inte var en tillfällighet och besegrade Lars. Oscar vann sin semifinal mot Jocke, som dock bjöd upp till riktigt bra motstånd. Jocke har tränat mycket i sommar vilket gett resultat. I finalen bjöd Peter också på bra motstånd, men Oscar vann till slut med 4-2 i matcher.

B-slutspelet vanns av Niklas Blomberg och C-slutspelet av Anders Pettersson.

Prispallen i Vasapucken 2017 – från vänster: Joakim Lundin, Lars Henriksson, Oscar Henriksson och Peter Östlund.

Slutplaceringar
Resultat (Scorpion)
EM-kvalet

Kommentera