United Stars, mästare i lag-SM

Av Martin Lundén
I Bildspel
27 maj 2017
0 kommentarer

Söndagen på SM är också lag-SM dagen. Inför årets upplaga stod det sedan tidigare klart att det annars så starka Möllan Rouge (vinnare av 6 av 7 guld sedan 2009) var kraftigt försvagade och 2017-års upplaga skulle kunna bli den mest jämna på mycket länge, så blev det också.

In i tävlingen var Spjass Invaders, om än endast med en hårsmån, rankade högst in i tävlingen vilket gjorde att man som enda lag slapp kvala. Resterande lag spelade en omgång av kvalmatcher för att delas in i Elitserien respektive Division 1. Möllan Rouge, som detta år kom i form av ett ungdomslag med nestor Hans Österman i speltsen och inlånade Björkhagenspelaren Niklas Blomberg hamnade i Division 1 men där var det egentligen inga större frågetecken och man lyckades vinna serien. I Elitserien var det egentligen bara Spjass Invaders som utmärkte sig när man gick rent igenom gruppen samtidigt som lagen precis därefter, United Stars, Umeå HSS och Bröderna Grym tog matcher från varandra. Guldlaget från 2012, DAJM, såg onekligen lite trötta ut, likaså hemmalaget Avantgarde Lund och båda halkade efter ju fler matcher som spelades och nybildade Rex Øresund hade inte riktigt siffrorna med sig och slutade sist i Elitserien.

Väl i slutspelet gick första rundan ganska snabbt förbi. DAJM tog med lätthet Chiefs, Avantgarde Lund tågade förbi Delsbo och Rex Øresund tog sig till slut i kragen och besegrade 3Tuna. Den tightaste matchen kom att bli Möllan Rouge mot Björkhagen Rangers och efter några mirakulösa minuter kunde Möllan se sig själva vidare. I kvartsfinalerna väntade de fyra lag som placerat sig bäst i Elitserien och även här var det egentligen inga större bekymmer för dom bästa fyra. Spjass Invaders slog ner den ack så tillbakastretande Möllan Rouge, Umeå HSS dundrade över Rex Øresund, United Stars var storleken för stor för Avantgarde Lund och Bröderna Grym krigade sig förbi DAJM.

I semifinalerna kom det dock att bli tätare. Spjass Invaders lyckades dock med bravaden som inte skett sedan 2013 då Bröderna Grym senast fick se sig besegrade i semifinalen, 8-7 till Invaders. I den andra semin blev det än tätare och en kaptensmatch fick avgöra. Den annars så lagstarka Umespelaren Peter Östlund hade gått svagt mot slutet och in klev istället Marcus Andersson. Motståndaren var föga förvånande Joakim Lundin. Deras kaptensmatch var dock över relativt snabbt och Joakim Lundin kunde ta sitt United Stars vidare till final.

Finallagen var alltså Spjass Invaders och United Stars, två lag som aldrig vunnit SM-guld – även om det ska sägas att individuella spelare i United Stars har både SM- och VM-guld i bagaget. Så på förhand, fördel United Stars. Serien kom att bli superjämn och det var först i den absolut sista omgången som United Stars lyckades klämma sig förbi Spjass Invaders. MVP för finalen var tydligt Nils Jönsson som förmodligen aldrig spelat bättre.

En något stressad tillställning gjorde så att inga riktiga bilder egentligen togs fram emot slutet. Men vi gratulerar United Stars till guldet, Umeå HSS till sitt 17:e brons på 29 försök och många övriga lag till starka prestationer.

01 United Stars (Ekestubbe, Hansson, Hellström, Jönsson, Lundin, Wikström)
02 Spjass Invaders (Axelsson, Larsson, Lundén, Nilsson, Söderström)
03 Umeå HSS (Andersson, Mårdell, Östlund, Steen, LES) / Bröderna Grym (Bengtsson, Fagerberg, Henriksson, Henriksson)
05 DAJM (Andersson, Arenlind, Mencl, Nordström, Thyzell)
06 Avantgarde Lund (Fries, Månsson, Månsson, Svensson)
07 Rex Øresund (Elvén, Norén, Sjöstedt, Wegestål)
08 Möllan Rouge (Blomberg, Österman, Österman, Österman)
09 Björkhagen Rangers (Ingevaldsson, Månsson, MEP, Wikström)
10 3Tuna (Blomquist, Pettersson, Westergren, Wirström)
11 Delsbo (Eriksson, Kralmark, Persson, Timeus, Wikström)
12 Chiefs (Jalneskog, Myrén, Säkkinen, Myrén, Yrlid)
13 Umeå HSS II (Holmström, Kunto, Restel, Wahlgren)

Dessvärre rök dom individuella resultaten med i städningen men resultaten från lagen går att se på Scorpion.

Kommentera