Internationell prägel på Göteborg Open 2017

Av Martin Lundén
I Bildspel
11 april 2017
1 kommentar

I helgen som var (8/4) spelades den andra och sista upplagan för nu av återuppstådda Göteborg Open. Mycket likt förra säsongen fick även detta årets tävling en tydlig internationell prägel.

Till start denna gång kom 49 deltagare, ett något mindre startfält än tidigare säsong men med Edgars Cais, Atis Silis, Yanis Galuzo, Valts Smagars och Jevgenijs Zaharovs på plats var det ändå det starkaste startfältet på svensk mark, Swedish Masters undantaget. Efter en hjärtskärande fredag med vansinnesdåd i huvudstaden fick dessutom Stockholmare svårt att ta sig ner vilket också kom att påverka startfältet något.

På grund av en dubbelbokning fick Göteborg Open en ny, men ack så bordshockeybekant, lokal i form av Kelly’s på Andra långgatan. På många sätt inte världens mest optimala lokal men i det stora hela gick det ändå riktigt bra. Fyra kvalgrupper där sju från varje bordade för många hårda bataljer kring strecket och mycket riktigt blev det så. Dom flesta som förväntades gå vidare gjorde dock det med några utropstecken bakom t.ex. Chiefs nye talang Johan Yrild som gjorde sin första GP någonsin.

Med 28 spelare i finalgruppen kom att bli en relativt tight historia där ”många kunde slå många”. Inte helt oväntat såg vi dock en rätt stabil topp 4:a med Yanis Galuzo, Edgars Caics, Atis Silis och Oscar Henriksson högst upp i tabellen. Mest besvikna med dagen var förmodligen Anders Ekestubbe och Fredric Axelsson som båda sladdade i tabellen och missade slutspelet. Mest nöjda lär veterantrion Martin Arenlind, Lars Fridell och Jerry Wikström ha varit då alla dessa tre lyckades knipa riktigt fina placeringar.

I slutspelet var det inga egentliga skrällar. Att Joakim Lundin lyckades få revansch mot Rickard Sjöstedt och den enormt tighta matchserien mellan Martin Arenlind och Lars Fridell var väl egentligen det mest intressanta att skriva hem om. Jämnaste kvartsfinalen var den mellan Oscar Henriksson och Markus Nilsson som båda spelade bra bordshockey men där Oscar för dagen helt enkelt var numret för stort för Makkan.

Semifinalerna bjöd på två matcher som mest var intressanta för hur dom kom att utspela sig. Edgars Caics såg till att stänga bort en frustrerad Oscar Henriksson och Yanis Galuzo gjorde Atis Silis mänsklig och stundtals såg den senare matchserien ut som något från en lokalliga i södra Sverige med extremt mycket gnetande och höga smällar i sargen efter missade avslut.

Finalserien (se klippet ovan) kom att bli mer välspelad där Edgar Caics satte standarden och kunde spela ut mot en annars het Yanis Galuzo. Men idag var Caics alldeles för bra och kunde (efter att batteriet i kameran tagit slut) vinna match fem i sudden death och därmed krönas till slutsegrare.

Samtidigt i B slet Jimmy Månsson hårt för att bevisa att han hamnat i fel grupp och efter 4-2 och 4-2 mot Sissie Wikström i semin och Lukas Gustafsson i finalen fick Stens son mycket riktigt även åka hem med en pokal version mindre i bagaget.

En uppdaterad VM-kvals tabell går nu att finna här.

 

Göteborg Open 2017, topp 20
01 Edgars Caics
02 Yanis Galuzo
03 Oscar Henriksson, Atis Silis
05 Joakim Lundin
06 Markus Nilsson
07 Martin Arenlind
08 Valts Smagars
09 Jevgenijs Zaharovs
10 Lars Fridell
11 Peter Östlund
12 Rickard Sjöstedt
13 Martin Lundén
14 Fidde Hansson
15 Patrik Hellström
16 Jerry Wikström
17 Emil Larsson
18 Nils Jönsson
19 Joan Eriksson Mencl
20 Fredric Axelsson

 

Samtliga resultat finns på Scorpion och eventuella skillnader detta medförde på världsrankingen finns på ITHF.

Väl mött på nästa stora tävling i Sverige, Bordshockey-SM i Lund den 19-21 maj. Nästa gång vi ses i Göteborg blir då i februari 2018 då man tar över arrangörskapet för Swedish Masters.

En kommentar till “Internationell prägel på Göteborg Open 2017”

  1. […] Fredrik Hansson och Marcus Bengtsson att det är möjligt att ändra på det då de arrangerade Göteborg Open och fick många starka utländska spelare att delta trots att det bara var en svensk […]

Kommentera