SM 2016: BHK Möllan Rouge överlägsna i lag-SM

Av Jimmy Mårdell
I Bildspel
22 maj 2016
0 kommentarer

Lag-SM har de senaste åren totaldominerats av Malmöklubben BHK Möllan Rouge, och årets SM blev inget undantag. Det fanns vissa förhoppningar hos några andra klubbar att störa det röd/svarta segertåget, men de kom helt på skam.

11 lag kom till start i årets lag-SM. Till skillnad från de senaste åren delades lagen in i två jämnstarka grupper, där de fyra främsta gick vidare till kvartsfinal. På förhand var förstås BHK Möllan Rouge stora favoriter, även om det fanns de som trodde att Piteåklubben Bröderna Grym (med förra årets och årets svenska mästare Lars och Oscar Henriksson) eller ett förstärkt Umeå HSS skulle kunna störa.

Gruppspelen skulle visa sig bli överraskande jämna. I den första gruppen skrällde Bröderna Grym och slog BHK Möllan Rouge, för att sedan förlorade mot Spjass Invaders. Det blev tre lag i topp som alla förlorat var sin match. Särskiljningen tilldelade dock förstaplatsen till skåningarn. Tvåa och trea blev Bröderna Grym och Spjass Invaders.

I den andra gruppen besegrade Umeå HSS tidigt det på förhand farligaste motståndet, sammanslagningen Borlänge/Göteborg, och gruppsegern såg ut att vara säkrad. Men i den sista omgången stod Borlänge för dagens skräll när de besegrade det betydligt mer namnkunniga Umeålaget. Det blev därför även i den andra gruppen tre lag i topp som alla förlorat en match var. Borlänge/Göteborg hade här bäst särskiljning, före Umeå HSS och Borlänge.

Resultat gruppspel

Slutspel

Kvartsfinalerna blev tämligen odramatiska historier; BHK Möllan Rouge, Bröderna Grym och Borlänge/Göteborg vann alla stort sina matcher. Även Umeå HSS vann överraskande enkelt sin kvartsfinal mot Spjass Invaders.

Semifinaler skulle stå mellan BHK Möllan Rouge – Umeå HSS samt Bröderna Grym – Borlänge/Göteborg. Skulle Umeå kunna stå emot den skånska lagmaskinen? Nej, visade sig svaret vara. Möllan tog kommandot direkt med en 3-1 ledning efter första rundan, och kunde därefter säkert utöka försprånget till ett ointagligt 8-3 efter tre rundor. I den andra semifinalen gick Bröderna Grym starkt och hade också avgjort matchen efter tre rundor.

Finalen skulle alltså bli en repris på förra årets final, och då Bröderna Grym slagit skåningarna i gruppspelet tidigare under dagen så kändes det upplagt för en skräll. Men det blev inte så. Redan efter två omgångar av finalen hade Möllan kopplat ett järngrepp och ledde med 7-1 i matcher. Trots att finalen spelas med dubbelmöten blev resten av matchserien rätt avslagen då Möllan kunde defilera in i mål. Slutsiffrorna blev hela 17-5 och matchen var avgjord med två rundor kvar. BHK Möllan Rouge blev alltså återigen svenska mästare i lag – grattis!

Resultat slutspel

BHK Möllan Rouge från Malmö (t v) mot Bröderna Grym från Piteå (t h) i lag-SM-finalen.

BHK Möllan Rouge från Malmö (t v) mot Bröderna Grym från Piteå (t h) i lag-SM-finalen.

Sammanfattning av årets SM-tävlingar

Årets SM-tävlingar spelades i Maserhallen i Borlänge, en utmärkt tävlingslokal med gott om utrymme och bra luftventilation. Detaljer som gratis kaffe för alla deltagare är också sådant som skapar god atmosfär. Arrangörsklubben Borlänge Bordshockey, som är en relativt nybildad klubb, hade en stor funktionärsstab vilket gjorde att tävlingarna löpte på bra. Ett extra plus till Emil Larsson och Nicklas Nilsson från hemmaklubben som drog det tyngsta arrangörslasset.

På fredagen gästades tävlingarna av en reporter på lokaltidningen DT. Det blev ett 50 minuter långt live-reportage med intervjuer och bilder från matcher i veteranklassen. Höjdpunkten var dock när reportern utmanade Sverigeettan Hans Österman. Efter att ha spelat upp reportern på läktaren fick så Hans pröva att spela med förbundna ögon… vilket gick sådär, trots hjälp från sidan av Oscar Henriksson.

Även LSM Sport var på plats och gjorde ett reportage från bordshockey-SM samt ett filmklipp:

De senaste åren har SM-tävlingarna spelats över tre dagar. Spelet börjar på fredagen med specialklasserna, för att sedan följas av det öppna SM på lördagen och lag-SM på söndagen. Formatet har visat sig fungera bra, även om det kan vara krävande för arrangören. I skrivande stund är det oklart var nästa års SM kommer att avgöras. Kanske kommer det bli nödvändigt att ändra på formatet och spela SM över färre dagar för att locka nya arrangörer. Framtiden får utvisa.

Kommentera